Analysebyrå hevder at færre amerikanere vil eie et TV-apparat. Foto: Martin Huseby Jensen
Analysebyrå hevder at færre amerikanere vil eie et TV-apparat. Foto: Martin Huseby Jensen

Spår at færre vil eie TV

Færre amerikanske husholdninger vil eie TV, hevder analysebyrå. Vil ikke skje i Norge, svarer medieforsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For første gang i historien vil antallet husholdninger som eier en TV i USA synke neste år. Det skriver avisa Kansas City Star, som viser til tall fra analysebyrået Nielsen Media Research.

– Faller én prosent

I 2009 og 2010 sto antallet amerikanske husstander som eier TV stille på 114,9 millioner. I år spår Nielsen at tallet øker til 115,9 millioner før det sannsynligvis synker til 114,7 millioner neste år.

Fallet vil i så fall være på én prosent til tross for antallet husholdninger generelt sett øker.

Nye plattformer

Medieforsker Helge Østbye tror ikke at en nedgang i antallet husstander som eier TV betyr mindre seing. Han viser til at det i dag er mange måter å se fjernsynsprogrammer på.

– Før måtte de ha TV-apparat, men nå kan man se TV på andre plattformer. Dette betyr nok mer for hardwareprodusentene enn for TV-selskapene, sier Østbye.

Han mener det likevel er interessant å følge med på utviklingen i TV-seingen som følge av et mer differensiert tilbud.

– De mest entusiastiske kan for eksempel hente ned amerikanske såperier før de andre. Det er i hvert fall hva noen av mine studenter forteller.

– Økonomi og teknologi har skylda

Ifølge avisa New York Post mener Nielsen det er tre årsaker til utviklingen i USA. For det første har noen husstander kastet ut TV-apparatet i overgangen fra analog til digital i stedet for å kjøpe en overgangsboks.

Den andre mulige årsaken er at tøffere økonomiske tider har ført til at husholdninger med lav inntekt opplever det som for dyrt å eie TV.

Den siste årsaken er at flere ser fjernsyn på andre apparater enn TV-en.

Østbye mener analysebyrået har dekket seg godt inn med de tre faktorene. Men han legger til at også utvikling i demografi kan ha betydning.

– Gjennomsnittsstørrelsen på husholdningen kan også ha betydning. For eksempel ved at folk skiller seg.

– Vil ikke skje i Norge

Østby har ikke tro på at vi vil se en trend med færre husholdninger som eier TV i Norge – i hvert fall ikke på ti år.

– Det henger sammen med at vi har en høyere minste levestandard i Norge enn i USA. De sosiale ytelsene her i landet er høyere, sier Østbye.

Han viser også til en eldre undersøkelse som viser at norske husholdninger setter fjernsyn høyt på prioriteringslista.

– Dessuten vil norske husstander uansett få inn NRKs tre kanaler uten å måtte ha annet enn boksen. I tillegg er selve apparatene blitt billigere målt i forhold til timelønn.

1,9 apparater i Norge

Ifølge Kansas City Star rapporterer Nielsen også at antallet husholdninger som ikke har noen TV er på det høyeste nivået siden 1975. Tre prosent av husholdningene eier ikke noe TV-apparat.

Til sammenligning er det to prosent av de norske husholdningene som ikke har et TV-apparat. Tall fra SSBs Norsk Mediebaromenter 2010 viser at gjennomsnittsnordmannen har 1,9 TV-er hjemme mot 1,5 i 1999.

Powered by Labrador CMS