En viktig seier, mener administrerende direktør Randi Øgrey i MBL.

Jubler for mediebudsjettet

Forhandlingsresultatet blir godt mottatt blant medieorganisasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en viktig mediepolitisk seier. KrF og Venstre har fått med seg regjeringspartiene til også å be ESA notifisere nullsats på digitale medier. Vi gleder oss dessuten over at pressestøtten er sikret, sier administrerende direktør Randi S. Øgrey i Mediebedriftens Landsforening (MBL) i en pressemelding.

På mediefeltet har regjeringspartiene Frp og Høyre gått mer eller mindre tilbake på samtlige av sine forslag som følge av press fra støttepartiene og flertallet på Stortinget.

LES OGSÅ: Regjeringen går for nullmoms

Regjeringen vil fortsatt notifisere 8-8-moms, men notifiserer samtidig 0-0 slik støttepartiene ønsket. Pressestøtten opprettholdes på dagens nivå av 308 millioner kroner, regjeringen legger dermed forslaget om kutt på 50 millioner kroner dødt. Inntil videre.

I tillegg får NRK tilført 50 millioner kroner mer enn ventet ved at lisensen økes med 25 kroner.

LES OGSÅ: Kan bli støtteomkamp

–  Dette er et godt skritt på veien for å videreføre et nullmomsregime uavhengig av plattform. Det er positivt at regjeringen har ivaretatt Stortingets signaler om å videreføre den norske tradisjonen om ikke å avgiftsbelegge det frie ord.

For mediesektoren betyr forliket også at kuttet i produksjonstilskuddet på 50 millioner er reversert. Det samme er IJ-kuttet på 1, 5 millioner. Her er det i tillegg gitt lovnad om stopp i støttekutt. De samiske avisene får 4,1 millioner mer enn regjeringen foreslo og opprettholder samme nivå som årets tildelinger. Nynorsk Avissenter får tilskudd på 2,2 mill.

– Vi kommer til å følge mva- arbeidet tett fremover og bidrar gjerne i prosessen, sier Øgrey.

Ro ved IJ

Ved Institutt for Journalistikk i Fredrikstad sitter IJ-leder Eivind Andres Lid fornøyd med utfallet av budsjettforhandlingene. Ikke bare opprettholdes støttenivået fra i dag, men samtidig fjernes trusselen om å kutte støtten over flere år.

- Det er jeg utrolig glad for. Når denne passasjen om kutt over tre år fjernes gir det oss arbeidsro. Det er flott at støttepartiene har sett viktigheten av å ha et sterkt IJ i et mediemarked som vi har i da, sier IJ-lederen til Journalisten.

Det er mediekommentator og styremedlem i MBL, Bernt Olufsen, enig i.

- Generelt sett må jeg si det er mye bra i budsjettet. Det er positivt at de vil forsøke å notifisere nullmoms. Og som MBL-styremedlem synes jeg det er positivt at de opprettholder produksjonstilskuddet til avisene.

LLA-glede

Landslaget for Lokalaviser (LLA) har vært særlig opptatt av å opprettholde nullmomsen for papiravisene. Men også LLA er fornøyd med budsjettresultatet.

– Vi i LLA opplever budsjettavtalen som en seier for å ha arbeidet hardt og lenge for å gjøre momsfritaket plattformnøytralt, sier generalsekretær Rune Hetland i en pressemelding.

Han er fornøyd med jobben støttepartiene i Stortinget har lagt ned.

– Vi i LLA setter pris på at KrF og Venstre har stått opp for produksjonsstøtten, støtten til samiske aviser og til etterutdanning, og fått med seg regjeringspartiene på å fjerne kuttet. I en tid hvor avisbransjen sliter med å opprettholde inntektene fra leserne og annonsørene, er det helt på sin plass å nå skape ro rundt produksjonsstøtten. Hver lokalavis får ikke så mye i støtte, og mottar bare rundt en fjerdedel av den samlede produksjonsstøtten, men disse kronene er helt nødvendige for å kunne utføre samfunnsoppdraget.

Norsk redaktørforening er også glad for løsningen på momsen.

– Vi har lenge ment at det er gode sjanser for å få ratifisert en null-null-ordning hos ESA, og at vi ikke burde røre nullmomsen på papir, men heller gå for null digitalmoms. Åtte prosent er et tall, null er et prinsipp, et prinsipp om at journalistikk ikke skal avgiftsbelegges. Dette vil være et viktig bidrag til utviklingen av digitale journalistiske plattformer og digitale finansieringsløsninger for norske medier, sier generalsekretær Arne Jensen i meldingen.

Powered by Labrador CMS