NRK-lisensen holdes uendret

Regjeringen gir ikke kringkastingssjefen økningen han bad om.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det betyr at lisensbetalerne også neste år må betale 2.729 kroner, inkludert åtte prosent merverdiavgift, dersom regjeringens forslag blir vedtatt i Stortinget. Det var VG som først omtalte videreføringen onsdag morgen.

Lisensfrysen betyr at NRK ikke vil få tilført 146 millioner kroner som de mener de har behov for å opprettholde aktivitetsnivået. 

Ifølge departementet vil NRK likevel oppleve en økning i lisensinntektene på 25 millioner kroner. Det begrunnes med at NRK forventer 10.000 flere lisensbetalere i løpet av neste år.

I mai skrev Journalisten at NRK bad om å øke lisensen over 2.800 kroner årlig. Det ville gitt en økning på 2,9 prosent.

Der lå det allerede inne kostnadsbesparinger på 65 millioner kroner, forutsatt at  lisensøken kom.

Konkurranse

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier at forslaget vil ha stor betydning for NRKs mulighet til å konkurrere om publikummet. Han advarer mot å svekke allmennkringkasteren i en tid der Marienlyst opplever økt konkurranse fra utlandet.

– Stortinget er opptatt av at Norge skal ha et godt kultur- og medietilbud. Den konkurransen vi møter i TV-markedet er større og mer global enn noen gang. Der møter vi aktører som ikke har inntektsnedgang, men sterk ressurstilgang, sier Eriksen.

Eriksen vil ikke kommentere på hvilken måte fraværet av økte inntekter vil ramme lisenskringkasteren ennå. Det skal han se på gjennom budsjettarbeidet nå i høst.

Kringkastingssjefen hevder effektiviseringsbehovet i NRK nå ender på 300 millioner kroner. Regnestykket består av allerede planlagte rasjonaliseringstiltak på 65 millioner kroner. Bortfallet av økt lisens beregner Eriksen til mellom 150 og 200 millioner. Resten er kostnader til DAB-utbygging og pensjon.

Mener innholdet rammes

Leder Sidsel Avlund for de fagorganiserte journalistene i NRKJ sier at det vil merkes dersom det er riktig at lisensbeløpet fryses. Hun sier det innebærer ytterligere innsparelser enn det som allerede ligger på bordet.

– NRK har mange forpliktelser på DAB, dobbeltdistribusjon, sikkerhet og beredskap. Derfor kan jeg ikke skjønne noe annet enn at dette vil gå ut over innholdet, sier Avlund.

Hun appelerer til Stortinget om å endre på forslaget fra regjeringen.

– Vi har ikke fasiten på dette ennå. Jeg håper Stortinget forandrer på det. Det er viktig at de skjønner at vi nå mer enn noen gang trenger en sterk norsk allmennkringkaster som har råd til å lage godt norsk innhold i konkurranse med alle de utenlandske tilbyderne.

 

Powered by Labrador CMS