Administrerende direktør i Scanpix Stein Hallingstad. Foto: Katrine Geard.

– Vi må fort opp

Strømbrudd hos Aftenposten fikk store deler av Medie-Norge til å gå i stå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Like etter lunsj gikk strømmen i datarommet hos Media Norge IT i Aftenpostens lokaler i Oslo. Det medførte at avisens nettsted falt sammen, men var ikke det eneste som ble utilgjengelig for brukerne.

E24 forsvant med inn i mørket, det samme gjorde Fevennen, Stavanger Aftenblad, Teknisk Ukeblad, Wimp, Retriever og Finn.

To timer etter at strømmen først gikk, kom meldingen om at nettstedene igjen var på vei opp.

Irritasjonsmoment

Etter én time med døde nettsider, forteller ansvarlig redaktør Per Valebrokk i E24 at det er vanskelig å si hvilke konsekvenser en slik nedetid vil få for nettstedet utover lavere trafikk.

– Varer det lenge, blir det et irritasjonsmoment for leserne våre og ikke mer enn det, men jeg har ikke fått noen signaler om at dette blir langvarig, sier han.

Uten bilder

Det er ikke bare åpne nettsteder som drifter serverløsningene sine hos Aftenposten. Også Scanpix har kjøpt tjenesten og der river man seg i håret mens redaksjonene ringer inn og lurer på hva som skjer.

Administrerende direktør Stein Hallingstad forteller at kundene viser forståelse for det som er skjedd, men han understreker at Scanpix må opp å stå igjen så snart som mulig.

– Vi får ikke levert bildene våre. De blir ikke funnet. Så for oss haster det med å komme opp igjen. Det produseres og kommer inn bilder hele tiden, og nettavisene forventer bilder fortløpende.

Murphy’s Law

Media Norge IT server flere selskap utover eget konsern, deriblant musikktjenesten Wimp, Teknisk Ukeblad og Retriever. IT-direktør Geir Garø forteller at de nå arbeider med å finne svaret på etter at komponent på datarommet kortsluttet og endte med å ta strømmen i stedet for å ta sikringen.

Det førte til at flere av landets større nettaviser ble liggende brakk i to timer.

– Dette har rett og slett vært et strømbrudd. Det vi har fokusert på nå er å få opp ting igjen å stå så fort som mulig. Og nå er det å finne årsak og tiltak er førsteprioritet, sier Garø.

Bergens Tidende, som også er en del av Media Norge, ble ikke rammet av strømbruddet, dette forklarer Garø med at avisen ikke er i samme datarom som de øvrige avisene. Det vil skje på sikt. Det samme gjelder de mindre avisene i mediekonsernet, men Garø forklarer at dette vil avgjøre eierandelen i de forskjellige avisene.

Powered by Labrador CMS