Lokalavisa Snåsningen ble behørig sitert og kreditert av NRK. Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 10. august

NRK skjerper rutinene for kreditering

Skal være raus overfor andre medier. Ferske eksempler tyder på at budskapet følges opp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mange lokale redaksjoner har gjennom årene irritert seg over at NRK gjengir sakene deres uten kreditering eller kildehenvisning. NRK innrømmer at rutinene ikke har vært gode nok og har derfor iverksatt flere forbedringstiltak. Også i kjølvannet av plagiatdebatten.

NRK er blant annet i ferd med å lage nye regler for å bruke, kreditere og lenke til avisstoff som ligger bak betalingsmur.

Behørig kreditert

En rekke tv-innslag den siste uka, produsert av ulike distriktskontorer og også sendt på Dagsrevyen, tyder på en mer gjennomført praksis med å opplyse hvilke medier som har vært først ute med nyheter som NRK følger opp.

Mandag sendte Dagsrevyen 21 et innslag om manglende kartlegging av dybder i norske innsjøer. Saken hadde utgangspunkt i et oppslag i lokalavisa Snåsningen, som ble behørig kreditert og filmet. Saken er ikke tilgjengelig på nett.

Se innslaget her (14 minutter og 22 sekunder ute i sendingen)

Tirsdag brakte Dagsrevyen nyheten om at 10.000-meteren vil bli fjernet i framtidige europamesterskap på skøyter. I innslaget opplyser reporteren at det var Hamar Arbeiderblad som var først ute med denne nyheten.

Se innslaget her (24 minutter og 22 sekunder ute i sendingen)

Denne krediteringen gleder ansvarlig Carsten Bleness i HA:

Vi har i lang tid ikke vært fornøyd med NRKs krediterings-praksis

– Vi har i lang tid ikke vært fornøyd med NRKs krediteringspraksis. HA har klaget overfor NRK Hedmark og Oppland på noen enkeltsaker. Vi har ikke vært konstant misfornøyd, men heller ikke fornøyd. De kan bli bedre og derfor var det veldig positivt at Dagsrevyen krediterte HA på skøytenyheten vår tirsdag.

Torsdag fikk Aftenposten kreditering for å ha vært først med en nyhet om nedleggelse av soppkontroller, da Dagsrevyen sendte et eget innslag om saken.

Se innslaget her (12 minutter og 38 sekunder ute i sendingen)

Har skjerpet seg

– Ja, vi har skjerpet inn kreditertingspraksisen vår ganske mye i det siste, sier nyhetsredaktør Stein Bjøntegård i NRK til Journalisten.

Nyhetsredaktør Stein Bjørntegård i NRK. Foto: Birgit Dannenberg

Han understreker at dette ikke bare henger sammen med den aktuelle plagiat- og kopieringsdiskusjonen. Innskjerpingen begynte tidligere, og temaet ble også aktualisert da stortingsmeldingen om NRK kom før sommeren. Den kommer blant annet inn på NRKs forhold til andre medier, et tema som NRK ifølge Bjøntegård har gjennomgått grundig det siste året.

Han sier at NRK har en helt klar holdning og policy for kreditering og lenking. Den går i korthet ut på å være raus overfor andre medier. Nå er dette blitt aktualisert ytterligere gjennom debatten om plagiering, lånte fjær og dårlig skikk for sitering og kreditering.

Les Journalistens dekning av temaet her

Vi har hatt en generell innskjerping i løpet av det siste året

– Det er riktig at vi har sendt ut - i forbindelse med de daglige meldingene til våre ansatte - en ytterligere beskjed om å skjerpe inn det som går på kreditering. Vi har hatt en generell innskjerping i løpet av det siste året, og så har vi gjort det enda en gang nå. Hvis dette blir oppfattet ute så er det veldig fint.

Ikke godt nok

– Så NRKs krediteringspraksis har ikke fungert godt nok, siden dere nå finner grunn til å skjerpe ytterligere?

– Vi har gjort feil ved å glemme eller ikke kreditere godt nok. Så lenge det skjer feil så er det ikke bra nok. Dette er noe man må passe på hele tiden.

– Har dere mottatt mange klager fra lokale medier?

– Ikke veldig mange. Men i forbindelse med gjennomgangen av stortingsmeldingen om NRK så har det kommet fram en bekymring i distriktsavisene om at NRK - og da ikke Dagsrevyen spesielt - tar for mange saker fra dem. Det er ikke bare snakk om manglende kreditering, men også om NRKs policy for bruk av konkurrentenes journalistikk når mye av den går bak betalingsmur.

Henter bak mur

Bjøntegård innser at det kan være et problem for konkurrentene hvis NRK tar for seg av og siterer fra stoff som ligger bak distriktsavisenes betalingsmurer. Dette er en ny situasjon for NRK, og derfor er det igangsatt et arbeid med å tydeliggjøre strategien for denne siden av nyhetsformidlingen.

Vi må ha en tydelig plan

– Det er for tidlig å si noe om hva konklusjonene vil bli. Gjennomgangen er trolig ferdig i løpet av høsten. Vi må ha en tydelig plan for hvor mye av den viktige journalistikken som ligger bak betalingsmur NRK skal bringe videre, og hvordan vi skal gjøre det.

Powered by Labrador CMS