Den kjente krigsfotografen Jan Grarup er ikke bekymret for konsekvensene etter at han deltok i krigshandling fra ukrainsk side.

Stjernefotograf brukte bombekaster i Ukraina 

Mener Russland kan straffeforfølge Jan Grarup etter deltakelse i krigshandling.

Publisert Sist oppdatert

Den danske fotoprofilen Jan Grarup, kjent som World Press Photo-vinnende krigsfotograf, skrev navnene på to ukrainske ungdommer som hadde blitt drept i et russisk angrep på utsiden av en ukrainsk granat.

Så satte han granaten inn i en bombekaster, som få sekunder senere ble avfyrt mot den russiske delen av frontlinjen.

Det beskriver Grarup selv i en Politiken-artikkel, som nå vekker både debatt og fordømmelse, omtaler danske Journalisten.

– Jeg har for lengst mistet min objektivitet i denne krigen. Jeg står 100 prosent på ukrainsk side. Jeg ønsker intet godt for de russiske soldatene eller de russiske myndighetene, uttaler Grarup i artikkelen.

Ifølge det danske fagbladet kan Grarups grensekryssing fra observerende journalist til deltakende i strid skape trøbbel på flere måter.

Militæranalytiker Kenneth Øhlenschlæger Buhl uttaler at Grarup med stor sannsynlighet mister beskyttelsen som gjelder journalister i en krigssone med sine handlinger.

– Det er neppe noen tvil om at han i øyeblikket han gjør noe sånt, blir et legitimt mål for russiske soldater, sier han til danske Journalisten.

Siden Grarup var til stede som fotograf og ikke stridende, mener Buhl at han potensielt også kan straffeforfølges av Russland.

Direktør Jesper Højberg i International Media Support (IMS), som jobber med å støtte uavhengige journalister, har kalt Grarups handlinger «uansvarlige, usolidariske og ukollegiale».

I et intervju med Berlingske har Grarup sagt at han ikke frykter russiske reaksjoner.

– Det tar jeg med stor ro. Jeg får holde meg unna Russland. Det er jeg slett ikke nervøs for, sier Grarup til avisa.

Dokumentarfilmen «Krigsfotografen» om Grarup har blitt sendt på NRK, og også klaget inn til PFU her hjemme.

Powered by Labrador CMS