NRK og Gunnar Bratthammer (t.h.) fulgte soldaten Jegor en hel dag. Her er de på vei til stridsvognøvelse.

Krigen i Ukraina

NRKs Ukraina-team dro i skyttergravene i påvente av våroffensiven

Fikk være med på stridsvognøvelse ved fronten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De siste ukene har NRKs nye korrespondent-team reist på østfronten i Ukraina. Fotograf Gunnar Bratthammer og journalist Kari Skeie befinner seg for øyeblikket i Moldovas hovedstad Chişinău.

Ukene i felt har resultert i reportasje fra en stridsvognøvelse, besøk i skyttergraver og møter med ukrainske soldaters hverdag.

VIP-besøk

På telefon fra Moldova forteller Bratthammer at NRKs team nå venter på ankomsten til en viktig person. Hvem personen er, holdes for øyeblikket hemmelig, forteller han.

– Når det kommer besøkende får vi vite det litt før, sier han til Journalisten.

Man får gjerne beskjed om å holde visse besøk hemmelig, forteller Bratthammer, selv om det ikke alltid går som planlagt.

– Da det var besøk fra forsvarsministeren og forsvarssjefen i Kyiv breaket Zelenskyj nyheten, så da måtte vi kaste oss rundt. Man vet aldri, sier han.

Skyttergravskrig

På østfronten dekket NRK blant annet en stridsvognsøvelse rundt en mil fra fronten. Der ble de med å kjøre stridsvognene ut fra skjulesteder. De ble også med den samme brigaden ut i skyttergravene.

– Det var første gang NRK var med i skyttergravene helt øst i Donbas siden før det nye krigsutbruddet i februar 2022, sier Bratthammer.

Han forteller at det stort sett gikk rolig for seg, men at de ved ett tilfelle fikk beskjed på sambandet om at det var en drone i luften da de befant seg i skyttergravene.

NRK har blant annet vært med ukrainske soldater i skyttergravene i Donetsk.

– Dronene var det farligste, fordi når de får overblikk står man i fare for å bli skutt på av artilleri. Den tryggeste måten å reise inn i krigssonen på er når det er overskyet, og det gjorde vi da vi dro til en landsby nær Bakhmut, sier Bratthammer.

Bakhmut er byen der de verste kampene i krigen pågår for øyeblikket.

– Enormt inntrykk

I landsbyen i nærheten av Bakhmut var Bratthammer og Skei på besøk hos noen soldater. Bratthammer forteller at det var viktig for dem å blant annet filme at de stod opp om morgenen, kledde på seg og gjorde seg klare.

– Det er viktig for meg som fotograf å vise dagligdagse ting. Det blir en menneskeliggjøring. Jeg syntes det å se hvordan de sover var mer spennende enn hvordan en stridsvogn beveger seg.

Det har vært veldig interessant å ta pulsen på krigen, sier Bratthammer, og det gjorde enormt inntrykk å gå rundt i skyttergravene.

– Det er helt vilt. Det å sitte på en stridsvogn ved frontlinjen gjorde også inntrykk rent personlig, sier han.

Selv om ukrainerne ser slitne ut, virker de svært motiverte, ifølge Bratthammer, og forteller om at de tilfeldigvis møtte på en ung soldat som hadde vært først på stedet da en boligblokk ble sprengt av russerne.

– Hun var sanitetssoldat, og vi møtte henne utenfor, der hun hadde reddet et lite barn. Når hun avsluttet intervjuet ved å gi en klem til alle oss som stod der, var det tydelig at hun trengte støtte.

– Absurd

Inntrykkene er sterke, sier Bratthammer, selv om han har reist i krig i mange år. Blant annet var han med Jan Espen Kruse da Russland annekterte Krimhalvøya i 2014, han reiste med Gro Holm da krigen begynte og han har jobbet med Sidsel Wold i Midtøsten.

– Vi opplevde noe helt absurd da det viste seg at en relativt kjent artist og en amerikansk veteran reiser rundt i Ukraina og har konserter. Å være der med dem var kontrastfylt, og soldatene liker kulturopplevelser. Det er summen av det hele som blir veldig sterk.

Blant soldatene møtte også NRK-teamet et ikke-binært, homofilt par som kjemper sammen i Bakhmut. Det tror Bratthammer blir en interessant historie å formidle. Særlig med tanke på Putins mange utsagn om det degenererte vesten, der kjernefamilien dør og det er homofile over alt.

– Det viser hvordan ukrainerne vender seg mer og mer mot europeiske verdier. Mange par vil gifte seg med tanke på arv og sånt, fordi det er så mange som dør. Det har blitt et slags opprop om likekjønna ekteskap som skal behandles i parlamentet.

Det er et tegn i tiden, sier Bratthammer, sammen med mindre korrupsjon og at man åpner for minoriteter og deres rettigheter.

Bratthammer klatrer på en russisk stridsvogn overtatt av ukrainske styrker.

Utålmodige

Det meste av arbeidet i Ukraina nå handler om å få riktig tilgang, sier Bratthammer. Det er litt lavere skuldre enn for ett år siden med tanke på å få tilgang til slikt som stridsvognøvelsen NRK nylig deltok på. Verre er det dersom det er snakk om å filme moderne våpen, fordi ukrainerne er redde for at russerne kan geo-lokalisere nye, vestlige våpen, forteller han.

– Men vi kjørte rundt i Donetsk og plutselig var det HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) der. De er i konstant bevegelse, bevoktet og kjører rundt og skyter.

Nå er folk i Ukraina utålmodige på det som etter hvert er blitt en ventet offensiv, sier Bratthammer. Bakken er fortsatt bløt, men mange forventer en offensiv når forholdene ligger til rette for tunge kjøretøy.

– Personlig tror jeg det kommer til å gå noen måneder før noen offensiv. Jeg tror det er et spill, og at det kanskje blir dratt så langt at det til slutt blir en overraskelse. Den eneste måten å vinne denne krigen på er å overraske, tror jeg.

Men på tross av utålmodigheten virker det som om mange ukrainere stoler veldig på beslutningene som tas av myndighetene, sier Bratthammer.

– Jeg har en ukrainsk kompis som nylig mistet en venn i Bakhmut, som bare var 25 år. Jeg spurte om ikke det ville ha reddet livet hans om Zelenskyj hadde trukket dem ut av Bakhmut. Han svarte at han stolte på lederne.

Powered by Labrador CMS