Gudbrand Guthus. Foto: Terje I. Olsson

Tilsynet skuffet over konsesjonærer

Kort mellom brudd på forpliktelsene i Lokalradio-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ved årsskiftet skjedde store endringer i det norske lokalradiomarkedet. Nye stasjoner som P5 og Radio Metro kom til, og gamle aktører byttet frekvenser. De to, sammen med Radio 1 og NRJ, lå i budkrig om hvem som kunne tilby mest lokalt innhold i sine sendinger. Den som hadde mest, vant også konsesjonen.

Siden har det vært spørsmål om hva som faktisk kan defineres som lokalt innhold. Interesseorganisasjonen Norsk Lokalradioforbund har bedt Sivilombudsmannen om å se på tildelingsprosessen. Og Svein Larsen i Radio Metro mener det er altfor tidlig å kontrollere om stasjonene lever opp til konsesjonskravene sju uker etter at konsesjonsperioden begynte. I Drammen oppfylte ikke Metro kravene da Drammens Tidende skrev om dem i begynnelsen av august. Kravene trådte i kraft i april.

Skuffelse

Larsens utspill vekker ikke nevneverdig begeistring hos Medietilsynet i Fredrikstad.

– Vi reagerer med skuffelse når vi ser at konsesjonærene ikke gjør det de har lovet. Vi har i utgangspunktet en positiv holdning, og vi regner med at de vil følge konsesjonskravene. Med slike utspill ser vi at vi faktisk må følge opp, sier områdeleder Gudbrand Guthus.

I disse dager forfattes brev til de fire store aktørene (se over). Flere av dem har fått varsler om brudd på konsesjonskravene. NRJ har også pådratt seg en bot på 40.000 kroner. I ettertid har aktørene fått svare på tiltalen fra tilsynet, og nå venter et endelig vedtak som kan komme allerede denne uken.

– Hva kan du si om brevene med vedtak som går ut fra dere nå snart?

– Jeg kan ikke si noe om dem utover at mye taler for seg selv, men det er store forskjeller.

Strengere

Tiltaket kan bli bøter, for med strenge krav til en knapphetsgode som frekvenser må tilsynet følge enda nøyere med.

– Ja, på den ene side vil vi bli strengere. Vi vil bruke sanksjoner der vi mener det blir riktig å gjøre det, men det er ikke alltid det er riktig. Vårt mål er uansett ikke å sanksjonere mest mulig, eller bringe inn mest mulig penger til statskassen, men at reglene skal overholdes.

Guthus sier tilsynet tar det for gitt at konsesjonærene er interessert i å følge reglene når de først har vunnet sendetillatelsen. Skulle de ikke gjøre det, vil det bli flere sanksjoner og strengere reaksjoner. Forpliktelsen til et gitt timeantall lokalt innhold, gjør også at tilsynet må også effektivisere kontrollene.

Powered by Labrador CMS