Thomas Frigård oppfordrer lokalavisene til å søke innsyn i kommuneansattes kalendre. Foto: Roger Aarli-Grøndalen

LLA tar kampen mot hemmelighold

Oppfordrer til innsynsdugnad i lokalavisene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Landslaget for lokalaviser (LLA) og Dagbladet går sammen om en kamp mot å fjerne innsynsretten i elektroniske kalendre. Nå inviterer LLA på en felles dugnad for å vise hvor viktig denne innsynsretten er.

Journalist Thomas Frigård i Raumnes skal lede dugnaden. Han jobber for tiden deltid med å løfte arbeidet med undersøkende lokaljournalistikk.

– Kalenderinnsyn er rett og slett et arbeidsverktøy for å sjekke hvordan demokratiet fungerer i praksis, sier Frigård i en pressemelding.

Regjeringen foreslo i vår en lovendring som vil fjerne innsynsretten i elektroniske kalendre til offentlig ansatte, som presseorganisasjonene har reagert sterkt på.

Lovendringsforslaget kom i vår, etter en klagesak fra Dagbladet, der sivilombudsmannen slo fast at samfunnet har rett til innsyn i statsministerens og offentlig ansattes kalender i Outlook.

LLA oppfordrer nå alle sine medlemsaviser om å be om innsyn i kalendrene til ordførere, rådmenn og andre offentlig ansatte.

«Be om innsyn, skriv saker om hva dere finner, send sakene til LLA, vi kårer den beste saken», skriver de i en e-post til medlemmene.

– Nå er det viktig at vi i lokalavisene viser at retten til innsyn i elektroniske kalendere handler om mer enn statsministerens kalender, sier generalsekretær Rune Hetland i LLA i pressemeldingen fra LLA.

– Innsyn i rådmenn og ordførere sine kalendere er svært viktig for nødvendig åpenhet om hvem som påvirker makta i lokalpolitikken.

Vegard Venli i Dagbladet er også med på prosjektet, og skal være med og kåre den beste saken som kommer ut av prosjektet. Han mener lokalavisene her får mulighet til å vise hvor viktige de er som forsvarer av viktige demokratiske prinsipper.

– LLA har gjennom en årrekke vært en forsvarer av lokaldemokratiet, sier Venli.

Powered by Labrador CMS