Utenlandske reportere i Tibet

De første rapportene fra gruppen som får besøke Lhasa siden opptøyene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En gruppe på 26 utenlandske reportere er nå i Tibets hovedstad Lhasa med de kinesiske myndighetenes godkjennelse. De forteller om en delt by der branner ennå ulmer i de tibetanske områdene, mens han-kinesernes bydeler er rolige.

Etniske motsetninger

Shai Oster i Wall Street Journal rapporterer at motsetningene mellom den tibetanske urbefolkningen og han-kinesere og muslimer toppet seg da tibetanerne angrep innflyttere under opptøyene som brøt ut 14. mars.

Myndighetene slo hardt tilbake mot demonstrasjonene. Det østre Lhasa preges av utbrente bygninger og knust glass. Politiet er sterkt til stede og de fleste butikker stengt.

I Vest-Lhasa, der han-kineserne er konsentrert, går trafikken som normalt og butikkene er åpne, skriver Oster.

By og land

Selv om myndighetene har kontroll i Tibets hovedstad, mener noen observatører at situasjonen er ganske annerledes i utkanten.

– Kina har tapt den tibetanske landsbygda, hevder Robert Barnett, leder for Tibet-studiene ved Colombia University i New York.

De utenlandske korrespondentene får tre dager i Tibet og oppassere motarbeider flittig kontakten med misnøyde tibetanere, skriver Wall Street Journals medarbeider. Kinesernes utvalg av medier som får delta på den korte turen, har ifølge bloggere skapt en viss splid innad i utenlandskorrespondentenes klubb i Beijing.

Powered by Labrador CMS