Glenn Veiby, Amedia
Glenn Veiby, Amedia

– Bra for mangfoldet

Amedia-sjefen jubler, mens tilsynet varsler gjennomgang av lovforståelsen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Vi hilser Medieklagenemndas avgjørelse velkommen. Dagens vedtak er gledelig for norske lokalaviser, deres konkurranseevne og for det mangfoldet Amedia og våre lokalaviser representerer i det samlede mediemarkedet, sier konsernsjef Glenn Veiby om Medieklagenemndas endelige beslutning om å tillate Amedias oppkjøp av Edda Media.

Det innebærer at Amedia slipper å selge seks aviser i Østfold og Akerhus.

Gleder seg

Veiby sier i en pressemelding at han gleder seg over at det nå er kommet en endelig avgjørelse i saken, og at usikkerheten rundt eierskapet i de seks berørte avisene er over.

– Dagens avgjørelse viser at det i dagens mediesituasjon er problematisk å praktisere rigide regionale eierskapsgrenser. Dette må etter vårt syn åpenbart få konsekvenser for det pågående lovarbeidet med ny medieeierskapslov, poengterer Veiby.

 Enig med tilsynet

Medietilsynet er naturlig nok ikke like fornøyd.

“Medieklagenemnda har kommet til at A-pressen etter oppkjøpet av Edda Media får en betydelig eierstilling og at denne eierposisjonen er i strid med lovens formål. Nemnda er dermed enig med Medietilsynet i at vilkårene for inngrep er oppfylt”, heter det i en uttalelse fra Medietilsynet.

Tilsynet påpeker at klagenemnda, i motsetning til Medietilsynet, har kommet til at det ikke er formålstjenlig med inngrep. Dette innebærer at kjøpet tillates uten vilkår.

– Medietilsynet tar vedtaket til etterretning, og skal vurdere hvordan denne avgjørelsen vil påvirke vår behandling av saker etter medieeierskapsloven framover”, sier Tom Thoresen, direktør for Medietilsynet.

Overkjørt også før

Dette er andre gang på noen år at tilsynet blir overkjørt av klagenemnda. I 2008 gjaldt striden Schibsteds etablering av Media Norge-konsernet. I begge tilfellene ble tilsynets behandling ledet av områdedirektør Gudbrand Guthus.

- Opplever du at det er et misforhold mellom tilsynet og klagenemnda når det gjelder forståelsen av lovverket?

- Det vil jeg ikke si noe om. Men det absolutt interessant å se våre vedtak, sammenliknet med klagenemndas.

Lite bekymret

Leder av redaksjonsklubben i Smaalenenes Avis, Helge Mathisen, sier at hans medlemmer har vært lite bekymret for et eventuelt salg.

- Vi har forholdt oss rolig hele veien. Smaalenenes Avis er stødig fra før, økonomisk sett. Jeg tror ikke vi ville merket så stor forskjell, og regner med at avtaleverket vi har i Amedia uansett ville blitt stående i en tid framover.

Mathisen er derimot mer bekymret over de nye kuttene som er varslet i Amedia.

– Vi har redusert mye allerede og er blant de beste i klassen når det gjelder effektiv drift. Jeg kan ikke se at det er mer å hente hos oss.

Representanter for de fremste kritikerne av Amedias Edda-oppkjøp, Polaris Media og Berner Gruppen, har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Powered by Labrador CMS