Høyesterett starter mandag behandlingen av rettighetsstriden mellom TONO og RiksTV som sistnevnte har anket. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Høyesterett starter mandag behandlingen av rettighetsstriden mellom TONO og RiksTV som sistnevnte har anket. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix

Rettighetskonflikt mellom RiksTV og TONO i Høyesterett

Satt av to og en halv dag til saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag starter Høyesterett behandlingen av anken som RiksTV har fremmet i forbindelse med et rettighetskrav fra TONO.

I desember i fjor vant opphavsrettighetsorganisasjonen TONO ankesaken i Borgarting lagmannsrett mot tv-distributøren RiksTV.

Saken omhandlet hvorvidt RiksTV har erstatningsplikt for klarering av musikkrettigheter i sendinger kringkastet fra utenlandske tv-kanaler.

Kjente kanaler

Både i Oslo tingrett og i Borgarting fikk TONO medhold i sitt krav som omfatter over 20 tv-kanaler. For flere av disse går kravet helt tilbake til 2009.

Blant kanalene er TV3, Viasat4, Fem, Discovery Channel, Animal Planet, Disney Channel, National Geographic Channel, The Voice, BBC World News og Eurosport. Kanalene sendes fra utlandet og TONO mener RiksTV skal betale avgift ettersom selskapet distribuerer sendingene videre til sine kunder i Norge.

RiksTV på sin side mener at dette er en sak mellom de enkelte kringkastingsselskapene, TONO og tilsvarende utenlandske rettighetsselskaper.

TONO har imidlertid vunnet saken i begge rettsinstanser og RiksTV ble dømt til å betale sakskostnader på flere millioner kroner både i tingretten og lagmannsretten.

Millionerstatning

Høyesterett skal vurdere hvorvidt RiksTVtilgjengeliggjør musikkverk forvaltet av TONO for allmennheten, og dermed bryter åndsverklovens andre paragraf.

TONO er en rettighetsorganisasjon som forvalter rettighetene til tekstforfattere og låtskrivere. All musikk som spilles offentlig skal betale avgift til TONO, som deretter utbetaler pengene til de som har laget musikken.

TONO har varslet et separat erstatningssøksmål på flere titall millioner kroner hvis en rettskraftig dom gir dem medhold.

Det er satt av to og en halv dag til saken.

Powered by Labrador CMS