16.Juli kl 14.15 ble min far gravlagt i Øyer i Gudbrandsdalen, skriver Aftenpostens Stein Jarle Bjørge som har fotografert fra sin egen fars begravelse.

Stein Jarle Bjørge fotograferte sin egen fars begravelse. Fredag ble bildet premiert

Aftenposten vinner priser i dagligliv Norge og i åpen klasse mens NTB Scanpix vant klima og miljø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Min far var mørkredd. Derfor hoiet han alltid før han rundet hushjørnet hjemme. Bare i tilfelle det var noen på andre siden som ville skremme han - så skremte han dem likegodt selv først. Det slo meg i dag. Da vi hadde sunget høyt og grått stille. Når vi senket deg ned og la jord over kisten din. At du hadde rundet hjørnet for aller siste gang. Tror ingen hørte det, men jeg hoiet litt jeg. Presten i Øyer har innført en gammel tradisjon om at bygdefolket skal gravlegge bygdas beboere. Etter at vi nærmeste pårørende hadde tatt de første spadetakene ble vi avløst av venner, naboer og bekjente av min far- som sammen dekket til graven. Jeg var ikke forbredt på dette og ble et øyeblikk satt ut. Det hele var rart der og da - men jeg tror bygdefolket som stod min far nær fikk på en fin måte tatt farvel. Og for meg og mine er dette et historisk øyeblikk. For alle andre bare en del av dagliglivet i blandingen av alt som skjedde i Norge i 2015.» Skriver prisvinner Stein Jarle Bjørge om vinnerbildet «Gravlagt».

«En personlig og uventet historie. Vi har aldri sett at familien til avdøde selv tar spadetakene i en begravelse. Det gjør at vi stopper opp og dveler ved dette bildet.»

Bjørge har tidligere vunnet flere priser under årets bilde, blant annet i 2003 da han vant klassen natur og miljø. Han har også vunnet kategorien «Award of Excellence»  i den internasjonalt prestisjetunge fotoprisen Pictures of the Year International (POYI).

Sjekk vår dekning av Årets bilde:

Hvordan velges Årets Bilde. Vi fikk være med på litt av juryeringen

Dette er årets bilde!

Bjørn Delebekk tok årets sportsbilde

Dette er årets beste nyhetsbilde

Det beste bildet fra norsk dagligliv

Steiro: Betyr enormt mye for VG

Andrea Gjestvang tok årets portrett

Anton Ligaarden er årets videojournalist

Kyrre Lien laget årets nyhetsvideo

Dobbelt til NRK i dokumentarklassen

 

Frilanser Anne-Stine Johnsbråten fikk andrepris for bildet «Volla vs Keeg» om det å vokse opp i Oslo. Her følger Ung i Oslo to ungdomsmiljøer fra hver sin kant av hovedstaden.

«Uperfekt, umiddelbart – et «snapshot». Dette fotografiet er følelsen av den ville, frie russetiden. Det er ikke komponert etter boka, men kanskje er det nettopp det som gjør det så ungdommelig og befriende.»

Tredjeprisen gikk til frilanser Marie von Krogh for fotografiet «Oljenedtur». Her har hun fotografert Vidar Eileraas (17). Da han bestemte seg for å gå brønnteknikk-linja på videregående skole, var det ennå med utsikter til trygg jobb og god lønn i oljebransjen. Så kom det året det var så bratt.

«Det eneste bildet i konkurransen som forteller om en av de største nedturene i norsk industri. Stemningen, lyset og uttrykket til personen er godt fotografert. Bildet fanger de dystre økonomiske utsiktene i oljebransjen. En viktig sak som er kraftfullt fortalt på en lavmælt måte.»

Bildene ser du lenger ned i artikkelen

Stemmen som skiller seg ut

I åpen klasse vant Stig B. Hansen førstepris med serien «Hårfint». Hansen får skryt for sine bilder av juryen.

«Vi har lett etter personlige fotografiske stemmer, og denne skiller seg ut. Fotografen har gjort et modig og konseptuelt grep, og serien fremstår som godt løst.»

Student Skjalg Bøhmer Vold ved Høgskolen i Oslo og Akershus får 2.pris i kategorien for sin serie «Next stop» fra metroen i Shanghai.

«En deilig, befriende serie med flyktige øyeblikk fra hverdagslivet. Noen scener er til og med følsomme og intime, selv om det bare er en reise med metroen i Shanghai.»

For bildet av to venninner som betrakter en uinteressert gorilla i Praha Zoo har juryen gitt 3.prisen til frilanser Krister Sørbø.

«Et fantastisk øyeblikk, humoristisk og morsomt. Det visuelle pustehullet vi trenger i hverdagen.»

Bildene ser du under.

Snøskred på Svalbard

Tore Meek i NTB Scanpix tildeles førstepris i klassen Klima og miljø for fotografiet «Når snøen tar liv». To personer omkom i snøskredet og ti hus ble totalskadd.

«Dette er en stillferdig skildring av en hendelse med tragisk utfall for et lite samfunn. Det er et håndfast bilde på endringer. Vi ser det voldsomme dramaet uten at det er mennesker i bildet.»

Student Torstein Bøe ved Høgskolen i Oslo og Akershus får andreprisen for bildet «The land of sand» som viser forørknikngen i Kina.

«En absurd konse- kvens av klimaforandringer. Bildet har en god komposisjon, og det er noe umiddel- bart over det.»

Dagens Næringslivs fotograf Aleksander Nordahl får tredjepris for sin serie «Røyekrigen» som handler om frykten for at vannene på Finnmarksvidda skal bli tømt for røyer.

«En klassisk reportasje om en problematikk som ikke er veldig kjent. Serien har en fast ramme og er fortalt med alle de klassiske grepene. Vi kommer tett på, for så å gå helt ut til det store bildet. Det skaper en fin dynamikk mellom bildene.»

Powered by Labrador CMS