K-sjef Thor Gjermund Eriksen, Trond Giske (Ap), Tage Pettersen (H), Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og NJ-leder Hege Iren Frantzen debatterte den kommende mediemeldinga på NRKJs årsmøte. Foto: Kristine Lindebø

Giske til NRK-sjefen:
– Dette må du ordne opp i

Mener NRK ikke må falle for fristelsen til å bytte ut 50-åringer med 25-åringer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På Norsk Journalistlag i NRKs (NRKJ) årsmøte på Hønefoss debatterte stortingspolitikere og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen hvilke rammer den kommende mediemeldinga bør gi NRK.

Det ble også snakk om NRKs rolle og samfunnsansvar. Trond Giske mener NRK har et stort ansvar for å fortsette å heve kompetansen til sine journalister, i og med at en så stor del av landets journalister jobber der.

– Hvis folk ble nedbemannet i NRK tidligere var det ganske mange andre jobber de kunne gå til. De jobbene finnes ikke lenger, de andre nedbemanner også. Det betyr at NRK har et annet ansvar for kompetansebygging i egen stab, sa Giske, som er Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson.

– Når mediehverdagen forandrer seg så fort, så er det fristende å ansette masse 25 år gamle journalister som kan sosiale medier, og si tusen takk for innsatsen til dem som er over 50. Det går faktisk ikke lenger, det er et grunnleggende samfunnsansvar NRK har, fortsatte han.

– Ikke feil kompetansestrategi

Etter streiken fikk NJ gjennom at NRK skal sørge for journalistenes kompetanse blir opprettholdt og utviklet. Mange har vært redde for at de ikke får mulighet nok til å utvikle seg til å bli de journalistene som NRK behøver for framtida.

– Dette er jeg helt enig i. Men vi har nesten ikke «turnover» i NRK, folk er her veldig lenge. Det er ett område vi har måttet ha ny kompetanse, det er på digital utvikling, svarte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen på Giskes kritikk.

Han mener NRK har hatt en god kompetansestrategi de siste 10 årene.

– Vi har aldri kunne vært i nærheten å ha den posisjonen vi har i dag, hvis kompetansestrategien de siste 10 årene hadde vært feil. Vi har et høyt omdømme, vær litt stolte av det, sa han til de tillitsvalgte i salen.

– Den posisjonen vi har i dag tyder på at det har blitt tatt gode beslutninger, og at det er medarbeidere som har lært seg nye ting, fortsatte Eriksen.

– Legge inn i samfunnsoppdraget

Giske mener at dette ikke er et problem som bare finnes i NRK og mediebransjen, men mange andre steder.

– Det er ikke unikt for NRK, det er lettere å ansette en 30-åring enn å videreutdanne en 50-åring. Det skjer over alt.

Han mener at NRK med 5,6 milliarder i lisenskroner må ha en annen standard.

– Jeg vil legge dette til samfunnsoppdraget, fordi dette kan ikke NRK drive med. Det er noe annet hvis en personen ikke vil etterutdanne seg, men så lenge man vil, må systemene være på plass. Og jeg tror ikke helt på deg, fordi jeg vet helt konkret at det ikke alltid er sånn. Så dette må du ordne opp i, sa han til kringkastingssjefen.

Powered by Labrador CMS