https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/
«Etter at Trump torsdag ble dømt av en enstemmig jury på alle de 34 tiltalepunktene i den sistnevnte straffesaken i New York, får vi håpe norske medier lar alvoret synke inn», skriver Knut Hovland.

DEBATT:

Trump slipper lett unna i norske medier

Mange frykter en ny periode med Donald Trump i Det Hvite Hus, mens norske medier melder at han blir mer og mer populær. Det er ikke sant.

Publisert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

De siste ukene og månedene har norske medier hatt overskrifter som «Trump fosser fram», «Derfor virker Trump ustoppelig» og «Stor seier for Trump». I forbindelse med rettssakene den tidligere presidenten er involvert i, blir det – nesten uten unntak – skrevet og sagt at dette stort sett tjener Donald Trump og øker hans popularitet.

Det siste stemmer ikke med det nettstedet FiveThirtyEight.com rapporterer. Dette er et nettsted som er svært anerkjent og som fortløpende gir oss snittet av meningsmålingene i USA.

Oppslutning sunket

I slutten av februar hadde Trump en oppslutning på 43,7 prosent. Nå i mai har oppslutningen sunket til 41,6 prosent. I mellomtiden har det vært mye omtale av Trumps både pågående og kommende rettssaker. Utviklingen er med andre ord motsatt av det vi ser i norske medier, oppslutningen går ned – ikke opp. En analyse på cnn.com viser det samme, CNN Analysis: No, Trump’s legal woes aren’t helping him | CNN Politics

Langt alvorligere enn ikke å treffe på hvordan oppslutningen om Trump utvikler seg, er å la være å si noe om hvor graverende sakene mot den tidligere presidenten faktisk er. De fleste av oss husker godt det som skjedde 6. januar 2021. Den historiske dagen da den avtroppende presidenten nektet å gi fra seg makten og ba sine tilhengere om å gå mot Kongressen i Washington DC og «fight like hell».

En hel verden ble vitne til at tusenvis av Trump-tilhengere stormet Kongressen og forsøkte å stanse godkjenningen av Joe Biden som USAs nye president. Fem personer døde i angrepet, flere døde senere som følge av stormingen. Visepresident Mike Pence ble truet på livet fordi han nektet å følge Trumps beskjed om å stanse sertifiseringen av valget.

Fire kriminalsaker

Dette er kjernen i en av de fire kriminalsakene mot Trump som skal behandles i det amerikanske rettssystemet, forhåpentlig i løpet av 2024. De tre andre handler om forsøket på å «finne» nok Trump-stemmer i delstaten Georgia ved valget i 2020, om ulovlig oppbevaring av hemmelige dokumenter i Trumps bolig i Florida og saken om «hysj-pengene» som Trump angivelig betalte til pornostjernen Stormy Daniels for at hun ikke skulle fortelle om deres intime forhold.

Etter at Trump torsdag ble dømt av en enstemmig jury på alle de 34 tiltalepunktene i den sistnevnte straffesaken i New York, får vi håpe norske medier lar alvoret synke inn. Dette er en historisk dom mot en tidligere amerikansk president, og den kan ende med en fengselsstraff. Det får vi først vite i juli. 

Men noen av de første kommentarene bærer dessverre fortsatt preg av at man hausser opp Trumps popularitet, selv om nyansene i bildet nå kommer noe bedre fram.

«Populær» Trump

Hver og en av disse sakene er så alvorlige at ingen andre politikere i noe vestlig land hadde hatt den minste mulighet hvis de ville forsøke å stille til valg igjen. Men norske medier velger å fortelle lite om hva dette egentlig handler om. Det blir i stedet lagt mer vekt på hvor «populær» Trump er – og hvilken evne han har til å komme seg unna problemene.

Det er en unnfallenhet som både er uforståelig og alarmerende. I dekningen av «hysjpenge-saken» har TV 2 og NRK latt Trump slippe til med sine daglige tirader mot aktoratet, dommeren og president Joe Biden. Når CNN har tatt en faktasjekk av påstandene, har de som regel funnet ut at ikke et ord av det er sant. 

I en nylig utgitt bok beskriver den kjente amerikanske journalisten Nicholas Kristof (som har vunnet Pulitzer-prisen) hvor viktig det er at pressen ikke er nøytral i sin dekning av den trusselen Trump representerer mot demokratiet.

Ille ute

Hvorfor er dette så viktig? Fordi USA er det største og viktigste landet i det vestlige samarbeidet og fordi USA blir sett på som en forsvarer av demokrati og rettssikkerhet. 

Hvis det glipper «over there» slik det kan være en reell fare for at det gjør i dette viktige valgåret, er vi ille ute.

For ordens skyld: Norske medier intervjuer relativt ofte ulike USA-eksperter om det som skjer i USA, to av dem er Hilde Eliassen Restad og Eirik Løkke. Deres vurderinger og kommentarer er det god grunn til å få med seg og å legge vekt på. Eirik Løkke sa det slik til VG i februar i år etter at Trump hadde kommet med sine ekstreme uttalelser om NATO-samarbeidet:

– Det er ikke Russlands president Putin eller Kinas president Xi Jinping som er den største trusselen mot den vestlige sivilisasjonen siden andre verdenskrig. Det er Donald Trump.Powered by Labrador CMS