VERDIFULLT: NRK holder den nasjonale kjøpesummen hemmelig. Men det internasjonale skiskytterforbundet får tre ganger mer for rettighetene for perioden 2014-2018 enn 2006-2010. Foto: Chiemgau .::. Bayerns Lächeln [meine Heimat]/Flickr.com

Har tredoblet verdien på ti år

NRK beholder skiskytingsrettighetene til 2018.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK beholder rettighetene til skiskyting også for den kommende fireårsperioden, fra 2014-2018. Det melder allmennkringkasteren i en pressemelding. 

NRK alene

– Skiskyting er veldig viktig for NRK. Vi har blant annet VM som kommer på hjemmebane i 2016, sier sportsredaktør Rune Haug til Journalisten.

De siste par ukene har det blitt spekulert på om det kunne gå mot at NRK og TV 2 delte på rettighetene, slik det har vært gjort i Sverige. En slik deling har Haug ikke trodd på.

– Det har nok vært en ulik oppfatning mellom oss og TV 2 på det området. Vi har vært sikre på at EBU ville velge mellom TV 2 og NRK ettersom vi la inn separate bud. Vi har aldri forstått det slik at EBU har tilrettelagt for en deling.

Skiskyting har vært en populær sport for NRK. Sist sesong benket i snitt 558.000 nordmenn seg foran sendingene i helgene. Det utgjør en andel på 65 prosent. Det betyr at nær to av tre av de som ser på TV på samme tidspunkt ser skiskytingssendingen.

Tredoblet verdi

Sportsredaktøren ønsker ikke å kommentere hvor mye lisenskringkasteren må betale for sportsrettighetene.

Men at skiskytterne har økt sin verdi de siste årene er det ingen tvil om. For ti år siden solgte det internasjonale skiskytterforbundet IBU rettighetene for perioden 2006-2010 for rundt 200 millioner kroner.

Den internasjonale skiskytterpresidenten, norske Anders Besseberg, bekrefter overfor Journalisten at avtalen som ble inngått med kringkastingsunionen for to-tre uker siden er tre ganger så høy.

– Vi får rundt 600 millioner kroner i kontanter for avtalen fra 2014 til 2018. Så ligger det andre ting inne i avtalen, som at EBU bærer produksjonskostnadene, sier Besseberg. 

Kunne fått mer

IBU kunne trolig fått en noe høyere sum dersom de hadde valgt å selge rettighetene til et kommersielt selskap. Men Besseberg sier garantier fra EBU på hvor mye skiskyting som vil bli sendt på hovedkanaler rundt om i Europa veide tyngre enn pengene.

– Et agentur har ingen muligheter til å gi den typen garantier. Da ville de sittet med svarteper. 

Besseberg mener det er viktig at kommersielle interesser ikke overskygger idretten.

– Vi har samarbeidet med EBU i 20 år, og det har utviklet seg positivt for begge parter. 

Presidenten sier de nasjonale forbundene og idrettsutøverne tjener på at skiskytingsrennene går på åpne kanaler.

– Nå kan Norges Skiskytterforbund gå i forhandlinger med sponsorene og garantere at NRK kommer til å sende så så mye. Det er et trumfkort. 

Europa

Hvor mye NRK har betalt for rettighetene kan den norske Besseberg ikke si noe om.

– Vi gjorde avtalen med EBU for rundt tre uker siden. Jeg kan ikke si noe om forhandlingene mellom EBU og NRK og TV 2, som begge er medlemmer der. 

TV 2s rettighetssjef, Bjørn Taalesen, besvarte ikke Journalistens henvendelse torsdag formiddag. 

Powered by Labrador CMS