This One´s For You

fr. Martinsens lynkurs i Twitter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Du kan det egentlig, du snakker med folk på internett, du kjenner funksjonene til Facebook bedre enn Bernt Olufsen og Kokkvold og skjønner at redskapet kan brukes til noe annet enn å ergre seg over at folk du ikke likte for 15 år siden heller sender deg virtuelle juletrær du må vanne sånn at de ikke begynner å drysse før jul. Det fins ikke juletrær på Twitter. Men med andre ord, du skjønner at Elisabeth Skarsbø Moen prøver å følge med på hvordan Jens Stoltenberg snakker med folk, ikke at hun syns han er en flink kjekkas når hun legger seg til som tilhenger av ham på nettsida.

Likevel kan man bli sliten av å snakke med nettfolk om hva som er nytt på nettet, det man kan fra før er lett, det man ikke forstår eller husker blir man svimmel av. For nettfolk snakker ikke om hva som er forskjellen på å legge folk til som venn på facebook og på underskog, nettfolk sier publiseringsplattform og ekstern harddisk og megabyte og de ordene skulle ikke være vanskelige, vi har hatt de ordene så lenge at visst skulle jeg husket hva de betyr. Men så gjør jeg det ikke. Jeg tenker på sex når jeg hører ord som player, widgets, bittorrent og open source.

Så, This One´s For You: Twitter på 1-2-3

Så senere i 2009 når noen sier at dette var sannelig året da Twitter eksploderte og politikerne lærte seg det rett før Stortingsvalget så kan du si: Ja, jeg vet det.

Twitter likner på status updates på Facebook, du har 140 tegn på å komme med et budskap. Det er skjerpende for tanken, du må formulere deg like knapt og presist som i en dagsnyttmelding. Du kan følge og lese hvem du vil, det er ikke som å gå i selskap at du må bli invitert og akseptere invitasjonen (som på Facebook) det er mer som å stikke på kino, alle kan gå. For at det skal være noe gøy må du følge en del folk, prøv 100. Registrer deg på www.twitter.com.

Twitter på 4-5-6

Hva sier folk på sine 140 tegn?Lillebjørn Nilsen tipser om dagbladintervju med Kolbjørn Falkeid og legger ut lenke, Lillebjørn Nilsen sier hei til @Stephen Fry som sier at han har 7 iphoner. @ betyr at meldingen er spesielt adressert til den personen samtidig som alle kan se den. Dave Matthews skriver at han vil begynne med yoga igjen, Helga Pedersen forteller om 3 havørner som sirklet over henne da hun gikk tur: Er jeg ikke så sprek og rask som jeg liker å tro? Helga Pedersen vil selvsagt være politisk også, men hun skjønner formen og skjønner at hun kan skrive om havørner også. Det er hyggelig, det er ikke som å få en stortingsmelding kastet etter seg. Jan Omdahl vil selvsagt tipse om kommentarer han har skrevet i Dagbladet men vi får også vite at han bare er en barnevakt unna en tung retroopplevelse med gamle helter på Sentrum Scene samme kveld.

Twitter på 7-8-9

Fikk Jan Omdahl barnevakt? Jeg vet ikke. Men jeg kunne skrevet @JanOmdahl på min twitter og spurt og så ville han kanskje svart. Stiligere er det at jeg kan gjøre det samme med DowingStreet. De har en dialogansatt som svarer på henvendelser fra folk på Twitter, Barack Obamas kontor enveiskommuniserte.

Den 10. twitterkineseren, det kan være deg. Hittil har det vært mange nettnerder og journalister blant de norske twittrerne, nå stikker politikere twittertåa si uti. Sv, Raudt, KrFU, Hoyre, og idrettsgrupperinger, museer, bloggere, universiteter, Cappelen er enslig forlag tror jeg. Akkurat nå følger jeg Al Jazeeras gazanyheter, før det amerikanske valget fulgte jeg FakeSarahPalin.

Du finner journalistkolleger fra Dagsnytt, Dagbladet, en redaksjonssjefer i Dine Penger og Trønder-Avisa, redaktøren i Drammens Tidende, ansatte på Institutt for journalistikk og i Edda Media.

Det krever 5 minutters innsats hver dag, så la det ikke gå med deg som med Høgskolen i Akershus, mens jeg skriver dette har de 5 som følger seg og 3 oppdateringer på en måned.

De som twitrer for jobben sin kan godt bli mer profesjonelle. Bergens Tidende har bare 45 som følger seg, VG har ikke logo, Dagsavisens twitter er ikke drevet av Dagsavisen.

New York-museene snakker med folk, Journalisten snakker ikke med noen - for de følger ingen. Om en stund kommer Journalisten til å skjønne at de må twitterfølge noen selv også, ikke bare sende ut budskapene sine, skjønt hvem vet.

Kom, stikk tåa uti du også, la meg hjelpe deg:

Såpass skal du få for penga @hogrim.

Legg meg til og spør @fr.martinsen

Jeg sier som brooklynmuseum: @replies welcome

(fr. Martinsen er blogger og skriver en fast spalte i Journalistens papirmagasin.)

Powered by Labrador CMS