Forsiden av nettavisa Vesti han jobbet for var onsdag preget av drapet på Vyacheslav Veremey. (Faksimile)

Fordømmer journalistdrap

Skutt i drosje på vei fra dramaet i Ukrainas hovedstad Kiev.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ og dens europeiske gren EFJ slutter seg til den internasjonale fordømmelsen av drapet på den ukrainske journalisten Vyacheslav Veremey, heter det i en pressemelding fra IFJ.

Ifølge IFJ er utallige andre journalister skadd i løpet av de siste dramatiske sammenstøtene mellom demonstranter og politi i Ukraina. Kampene i Kiev tirsdag og onsdag er de blodigste siden demonstrasjonene startet i fjor høst.

Ifølge de siste meldingene skal 25 personer være drept i opptøyene som startet opp igjen for fullt tirsdag. 241 personer ble i løpet av natten brakt til sykehus med skader.

– Ikke angrip journalister

IFJ og EFJ oppfordrer alle parter som er involvert i de pågående protestene til å avstå fra målrettede angrep på journalister som gjør jobben sin og rapporterer om hendelser som er i offentlighetens interesse . Journalistføderasjonen oppfordrer alle til å respektere mediefolkenes frihet og sikkerhet.

Vyacheslav Veremeiy var reporter i det ukrainske nettstedet Vesti.ua, som onsdag morgen bekrefter at deres journalist er drept. Ifølge VG, som viser til Vesti, skal journalisten ha blitt angrepet av maskerte menn da han var på vei hjem fra jobb i en drosje tirsdag kveld. Maskerte menn skal ha kastet molotovcocktails mot drosjen og deretter banket og skutt Veremey, som døde tidlig onsdag.

Drosjesjåføren skal ha blitt alvorlig skadet i beinet, ifølge Vesti.ua.

Titalls journalister skadd

IFJ viser til rapporter om at over 30 journalister har blitt alvorlig skadd i sammenstøtene, mens mange flere er antatt å ha blitt såret .

Samtidig med den dramatiske opptrappingen av konflikten i Ukraina deltar IFJ og EFJ i en internasjonal granskningskommisjon som har rykket ut til Ukraina. Oppdraget er å samle førstehånds informasjon om problemene som rammer landets journalister, og å tilby dem solidaritet og støtte .

En rekke andre organisasjoner deltar i kommisjonens arbeid, som skal vare i tre dager: World Association of Newspapers, Article 19, Reportere uten grenser, International Media Support, Open Society Foundations og OSSEs avdeling for pressefrihet.

Powered by Labrador CMS