Redaktør Thomas Nilsen i Barents Observer ble utestengt fra Russland i fem år. Foto: Jonas Sjøkvist Karlsbakk

Redaktør Thomas Nilsen utestengt fra Russland på grunn av Svalbard-politikk

I et brev fra ambassaden til NJ går det fram at innreiseforbudet er et svar på at «uønskede personer» ikke lenger får reise til Svalbard.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var tidlig i mars at redaktør Thomas Nilsen i Barents Observer var på vei til Murmansk sammen med det danske parlamentets utenrikskomité, da han ble stoppet og tatt til side på grenseovergangen ved Boris Gleb like ved Storskog. 

Da fikk han opplyst fra Det føderale sikkerhetspolitiet (FSB) at han som journalist utgjorde en fare for rikets sikkerhet i henhold til paragraf 27 i det russiske lovverket om innreise.

Utenriksdepartementet reagerte på utestengelsen og tok det opp med russiske myndigheter. Da svarte Russlands ambassade i Oslo at årsaken til at Nilsen, som første norske journalist, er plassert på listen over personer som er uønsket i Russland, er at Norge i 2014 sluttet seg til EU-sanksjonene mot landet.

Etter dette sendte Norsk Journalistlag (NJ) en sterk protest til russisk UD ved ambassaden i Oslo. NJ ba om en forklaring på hvorfor i all verden Russland mente at Thomas Nilsen var en fare for det russiske rikets sikkerhet.

Svaret fra den russiske ambassaden, skriver NJ på sin nettside, kan ikke bety annet enn at Thomas Nilsens utestenging fra Russland er en ren hevn for at regelverket for innreise til Svalbard ble endret i fjor.

Endringen medførte at personer som er uønsket i Norge, heller ikke får reise til Svalbard. Endringen kom etter at Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin uanmeldt dukket opp på Svalbard i fjor vår, selv om han sto på boikott-lista til Norge.

The Independent Barents Observer er liten nettavis med to ansatte som spesialiserer seg på å lage nyhetsjournalistikk fra Barentsområdet og Russland. Avisen publiserer saker både på russisk og engelsk.

Powered by Labrador CMS