REDNINGSTJENESTE: Daværende genralsekretær Nils E. Øy stilte seg i fjor i spissen for Norsk Redaktørforenings 4.14-skvadron. FOTO: Streaming fra NRs årsmøte 2013

4.14-skvadronen slår alarm

Nå øker antall brudd på retten til samtidig imøtegåelse igjen, etter en positiv utvikling i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med en rettelse: Statistikken fra Norsk Redaktørforening inkluderte et 4.14-brudd for NRK i klagen fra Rema 1000, behandlet på PFUs møte 25. august i år. Dette er ikke korrekt, NRK ble ikke felt på denne delen av klagen)

De mange bruddene på Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 var bakgrunnen for at Norsk Redaktørforening på sitt årsmøte i 2013 etablerte en 4.14-skvadron (video). Skvadronen var ment som en redningstjeneste for det sentrale punktet i VVP, med en humoristisk vri.

NRs daværende generalsekretær Nils E. Øy stilte i full uniform som redningsmannskap. Oppdraget var å snu den negative utviklingen for retten til samtidig imøtegåelse når personer og organisasjoner utsettes for sterke beskyldninger.

Les Journalistens saker om Norsk Redaktørforening her

2013 ble et fryktelig år, et annus horribilis, for norske medier når det gjaldt 4.14. Det endte med 33 fellelser i Pressens Faglige Utvalg for brudd på imøtegåelsesretten. Det var flere enn flere enn noen gang i PFUs historie.

VÆR VARSOM 4.14

“De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger.» Videre heter det: «Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.”

Skvadronen kunne imidlertid glede seg over en positiv utvikling i 2014, med bortimot en halvering til 17 fellelser i PFU for brudd på 4.14. Men fortsatt var det nesten tre ganger så mange brudd på den samtidige imøtegåelsesretten som på noe annet punkt i plakaten, slik det også var i 2013.

Nå er 4.14-skvadronen ute med sin rapport for september 2015, og den viser ikke en like hyggelig utvikling som i fjor.

Den positive trenden fortsatte inn i 2015, men i løpet av de siste tre månedene har tallet økt igjen. I PFUs junimøte ble så mange som fire redaksjoner felt for brudd på retten til samtidig imøtegåelse. Så langt i år er er antallet fellelser 12, hvilket er tre mer enn på samme tid i fjor.

Les mer om presseetikk her

NR innser at det blir vanskelig å holde seg innenfor fjorårets totale antall på 17 brudd. Antallet klager på 4.14 har økt fra 22 i hele 2014 til 27 så langt i år.

NRs oversikt viser at følgende redaksjoner er blitt felt for brudd på VVPs punkt 4.14 så langt i år (lenker til PFUs uttalelser og sakssammendrag):

Her kan du lese 4.14-skvadronens rapport for september, som inneholder PFUs uttalelser i 4.14-fellelsene fra utvalgets møter i juni, august og september, samt ti huskeregler for å unngå 4.14-fellelser.

I vår ga tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, ut en fornyet veileder for punkt 4.14 i Vær Varsom-plakaten.

Les 4.14-veilederen her

 

 

Powered by Labrador CMS