Forlagsdirektør Gry Bjørhovde i Bonnier Media tar ansvar for «eventuelle feil i bladet og på nettsiden». Foto: Bonnier Media

I minst ti måneder har Bonnier Media fraskrevet seg ansvar for feil i innhold

Endret tekst først etter at Journalisten tok kontakt. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På nettstedene til Costume, Tara, Stella, Bo Bedre og Bolig Pluss har det til nå vært publisert en uvanlig ansvarsfraskrivelse på siden der du går inn for å kontakte redaksjonen. Ifølge nettarkivet Way Back Machine har teksten hvert fall ligget på nettstedene siden januar.

Bonnier Media 

  •  Svenskeide Bonnier er Nordens største medieselskap og har kontorer i 17 land globalt.
  • Her i landet gir Bonnier blant annet ut bladene Bo Bedre, BoligPluss, Costume, Tara og Stella.
  • Ifølge Bonnier Medias hjemmesider har mediehuset omtrent 110 ansatte i Norge. Det er 32 årsverk på redaksjonelt område, inkludert ledere.

Teksten lyder som følger: 

«Redaksjonen påtar seg intet ansvar for manuskripter, bilder og tegninger som sendes inn uoppfordret. Redaksjonen påtar seg intet ansvar for eventuelle feil i bladet eller på nettsiden. Bladet og nettsiden må kun siteres med tydelige kildeangivelser. Artikler og bilder i bladet eller på nettsiden kan ikke brukes i ervervsøyemed». 

Journalisten kontaktet Bonnier Media, som eier nettstedene, med spørsmål om hva de egentlig mener med teksten. Vi nådde ikke fram på telefon, men fikk tak i forlagsdirektør Gry Bjørhovde via e-post. 

Les også: Aftenposten fniste av Donald Trumps 9/11-glipp – bommet selv

Tar ansvar

– Tar dere ikke ansvar for det innholdet som publiseres?

– Vi må bare si at dette nok er en feil som vi ikke vet hvor har oppstått - og at vi tar ansvaret for den:-) Hvilket er helt opplagt, siden våre redaksjonelle produkter jo er underlagt Vær Varsom-plakaten.

– Men hvordan kan en sånn feil skje på så mange nettsteder?

– Hvordan og når teksten har blitt lagt inn, har jeg faktisk ikke noe svar på. Og siden den verken ville vært “rettsgyldig” (man kan jo ikke fraskrive seg ansvaret for det som står på trykk) eller har hatt noen konsekvenser for oss, tror jeg ikke at jeg skal bruke tid på å grave i historien for å finne en synder:-)

Bjørhovde takket samtidig Journalisten for at vi gjorde henne oppmerksom på feilen. 

(Saken fortsetter under bildet)

Les også: Mener toppmodell sikter feil

Rettet opp feilen 

Etter at Journalisten tok kontakt har Bonnier Media endret teksten på nettstedene til at «Redaksjonen påtar seg ikke ansvar for manuskripter, bilder og illustrasjoner som ikke er bestilt. Magasinet/nettsiden må kun siteres med tydelige kildehenvisninger. Gjenbruk av redaksjonelt stoff tillates kun etter avtale. Redaksjonelt stoff fra magasinet/nettsiden må ikke brukes i ervervsøyemed».

Journalisten spurte Bjørhovde hva det innebærer at «Redaksjonen påtar seg ikke ansvar for manuskripter, bilder og illustrasjoner som ikke er bestilt». 

– Betyr det at dere ikke tar ansvar for innlegg og bilder dere får tilsendt fra lesere, men som dere velger å publisere?

– Hehe, det skulle tatt seg ut! Som jeg skrev til deg tidligere, publiserer vi i henhold til Vær Varsom-plakaten, og har selvsagt ansvar for alt materialet vi setter på trykk, uansett opphav. Den setningen du viser til (og som for øvrig sto der i går også, og har stått i både våre og konkurrerende magasiner “til alle tider”), betyr nok bare at vi - i forhold til leverandører - fraskriver oss noe som helst publiseringsplikt og/eller ivaretakelse av fysisk materiale (som jo forekommer svært sjeldent i vår digitale hverdag), svarer hun. 

Les også: Dagens Næringslivs forside var feil – retter med notis på side 5

Slutter i Bonnier

Bjørhovde slutter for øvrig i Bonnier Media, sannsynligvis ved årsskiftet. Det skjedde som et resultat av en nedbemmaningsprosess hun selv har ledet.

– Siden jeg har vært sentral i utviklingen av samarbeidsmodellen gjennom et langt stykke tid, har jeg på sett og vis også vært med på å overflødiggjøre meg selv. Det er det ingen dramatikk i. For meg er det opplagt at et tett redaksjonelt samarbeid på områder hvor det er mulig, uten å redusere den redaksjonelle kvaliteten, er en riktig vei å gå, sa hun til Journalisten i september.

Les hele saken her: Ledet ned­bemanningen i Bonnier Media - nå ryker Gry Bjørhovdes egen jobb

Powered by Labrador CMS