NRK Marienlyst. Foto: Helge Øgrim
NRK Marienlyst. Foto: Helge Øgrim

NRK slipper ikke unna gebyr for valgblemme

Men får straffen halvert i Valgklagenemnda.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor ble det kjent at Medietilsynet hadde ilagt NRK en bot på 600.000 kroner for brudd på valglovens paragraf 9-9. Den sier at valgresultater og prognoser som er laget på grunnlag av undersøkelser foretatt den dag eller de dager valget foregår, ikke kan offentliggjøres før tidligst kl. 21 på valgdagen.

NRK innrømmet først feil, men varslet 9. november at avgjørelsen ville bli anket. NRK anket først kun størrelsen på gebyret, men snudde senere til å bestride hele det rettslige grunnlaget for sanksjonen.

Bakgrunnen for boten var at NRKs reporter Lisbeth Skei klokka 20.49 på valgdagen leste opp valgprognosen for Arbeiderpartiet på landsbasis og i Bergen for Arbeiderpartiets Hadia Tajik. Intervjuet ble sendt direkte på NRK1.

Også Svelviksposten ble ilagt gebyr for klokken 19.38 å ha publisert resultater fra forhåndsstemmer i Svelvik kommune under tittelen «Høyre vinner foreløpig».

NRK må betale 300.000

Nå har Valgklagenemnda konkludert med at det i begge tilfeller ble gjort brudd på regelverket. Samtidig har nemnda konkludert med at straffen reduseres.

Det betyr at NRK må betale en bot på 300.000 kroner og at Svelvikposten må betale 50.000 kroner i gebyr.

– Vi er tilfreds med at klagenemnda er enig i vurderingene i at det var korrekt å ilegge gebyr i disse sakene. Vi tar til etterretning at nemnda finner det tilstrekkelig med lavere beløp, sier direktør Gudbrand Guthus for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet i en pressemelding.

Les også: NRK snur og avviser grunnlaget for bot på 600.000 kroner

Powered by Labrador CMS