Trykkeriet tynger Dagblad-eier

Avvikling ingen seddelpresse for Berner Gruppen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor bestemte Dagbladets eier Berner Gruppen seg for å legge ned trykkerivirksomheten på Lørenskog. I stedet forhandlet man fram en avtale med A-pressens NR1 Trykk som tar over trykkingen av avisen 1. juli.

Dermed har Berner Gruppen belastet regnskapene med avviklingskostnader av Dagblad Trykk på 26,8 millioner kroner. Samtidig er det foretatt nedskrivninger på utstyr og anlegg til 53,8 millioner.

Det har farget resultat før skatt rødt. Berner Gruppen hadde i 2010 et underskudd på 51,6 millioner kroner. Det er litt bedre enn i 2009 da resultat før skatt var på 54,4 millioner.

Les hele halvårsrapporten her.

På trykk

Men konsernsjef Tore Stangebye forsikrer at selskapet ville gått i overskudd om det ikke var for avviklingen.

– Ja, helt klart. Hvis vi ikke hadde lagt ned trykkeriet ville vi gått i overskudd. Vi har belastet tallene våre ekstraordinært. Det er grunnen til at det ikke står pluss 30 millioner kroner.

Flyttingen av trykkeri vil hjelpe på kostnadssiden i Dagbladet allerede i inneværende år. Denne kolonnen i regnskapet var i fjor 118 millioner kroner lavere enn i 2009, noe Stangebye tilskriver kostnadsprogrammet som har vært gående i konsernet en stund.

Samtidig ble driftsinntektene redusert med rundt 75 millioner kroner fra 2009 til 756 millioner i 2010. Stangebye sier at de nå følger med på annonsemarkedet som er på vei tilbake, men som Dagbladet ikke klarte å få full effekt av i fjor.

– Vi arbeider med tiltak for å styrke inntektssiden og effektivisere kostnadssiden. Jeg synes det ser greit ut for medieområdet vårt i dag, sier Stangebye.

På nett

Det andre beinet til Berner på medieområdet er DB Medialab som i fjor inngikk et forlik med VG Multimedia etter en langvarig krangel om kildekoden VG brukte i Nettby.

I andre halvår kunne medielabben bokføre forliket på 24 millioner kroner som inntekt, men selv uten forliket, ender driftsresultatet i overskudd på 10,5 millioner kroner i andre halvår og like over åtte millioner for hele fjoråret.

– Selv uten forliket er vi tilbake og tjener penger på medielab, og så ser vi at effekten kommer i annet halvår og det er gledelig at trenden følger inn i inneværende år.

Også på eiendomssiden går det ifølge halvårsrapporten godt., med et overskudd på 38,7 millioner kroner på driften. Opp med litt over 24 millioner kroner fra året før. Og fra 1. juli begynner man å jobbe med trykkerieiendommen på Lørenskog.Powered by Labrador CMS