Hanne Skartveit får nå en ny rolle i VG.

Hanne Skartveit

VG-sjefen roser Skartveit: – Sterk og uredd stemme

Jakten på etterfølger er allerede i gang.

Publisert Sist oppdatert

Fredag formiddag kom nyheten om at Hanne Skartveit går av som politisk redaktør i VG

Ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, sier i en pressemelding at han har forståelse for Skartveits beslutning om gå av etter 15 år som politisk redaktør i Norges største avis.

– Før sommeren gikk jeg til Gard og ba om en friere rolle for å få mer tid og overskudd til både mannen min – og til å kommentere. Jeg er glad for at Gard har vist varme og forståelse. Han har bedt meg fortsette i førstelinjen – i en fristilt redaktørstilling, sier Skartveit i en pressemelding.

Skartveit er gift med tidligere TV 2-journalist Gerhard Helskog, som tidligere har fortalt om at han har fått diagnosen Parkinsons sykdom.

– Dyp respekt

– Jeg har dyp respekt for Hannes livsvalg. Hun har strukket seg langt for VG og journalistikken – også i en tøff periode i hennes liv. Det er jeg takknemlig for. Noen vil kanskje stille spørsmål ved tidspunktet for rollebyttet. Derfor er det avgjørende for meg å understreke at denne kunngjøringen har vært planlagt lenge og på ingen måte har sammenheng med den pågående debatten rundt hennes Midtøsten-kommentarer.

Steiro beskriver Skartveit som en hjørnestein og kontinuitetsbærer i mediehuset.

– Hanne er en sterk og uredd stemme. I rollen som politisk redaktør har hun vært opptatt av de lange linjene i norsk og internasjonal politikk. Hun har ledet VGs kommentaravdeling støtt gjennom fundamentale omveltninger og store kriser som massedrapene på Utøya, pandemien og invasjonen av Ukraina. Når det stormer som verst, viser Hanne sitt journalistiske mot, tenker klart og prinsipielt.

– Viktig meningsbærer

VG-redaktøren mener Skartveit har skrevet seg inn i historien som en av avisens viktigste meningsbærere.

– At Hanne nå velger å tre til side, må vi bare respektere, men jeg takknemlig for at hun fortsetter som skribent og redaktør i VG. Vi trenger Hannes frie penn, sier Steiro.

Jakten på Skartveits etterfølger er allerede i gang. Det arbeidet startet rett etter årets sommer.

– Prosessen begynte da Hanne fortalte at hun vurderte en annen rolle. I løpet av de siste tretti årene har VG bare hatt to politiske redaktører. Det er med andre ord en jobb som krever både dedikasjon, dyp politisk kunnskap og endringsvilje. Etterfølgeren må følge i Hannes fotspor, og samtidig fornye et av våre viktigste stoffområder slik at vi kan være relevante for en ny generasjon nordmenn, sier Steiro.

Powered by Labrador CMS