Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman mottok på tirsdag pris for arbeidet med å belyse bruken av tvang ved norske helseforetak. Foto: Synnøve Åsebø
Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman mottok på tirsdag pris for arbeidet med å belyse bruken av tvang ved norske helseforetak. Foto: Synnøve Åsebø

VG-duo fikk Ytringsfrihetsprisen for «tvangstallene»

Kjemper på innsyn i flere helseforetak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Prisen som ble delt ut på tirsdag skal styrke ytringsfriheten innen psykisk helsevern. I alt var ni nominerte og de to VG-journalistene Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman fikk den for avsløringene av bruk av tvang og belter i norske helseforetak.

Her kan du lese om arbeidet deres: VG måtte kjempe for innsyn i «tvangstallene» i over et halvt år

Ifølge prisutdeler Inger Beate Larsen har de to journalistene påpekt forhold som ellers ikke ville sett dagens lys. Derfor er det mange som har nominert dem til prisen, skriver VG.

 «Prisvinnerne har satt søkelys på situasjoner som bidrar til å krenke mennesker som trenger hjelp. Gjennom systematiske, grundige og målrettede undersøkelser har de, gjennom sitt arbeid, avslørt overgrep, unnfallenhet og manglende rettssikkerhet overfor pasienter innlagt på tvunget psykisk helsevern. (…) Saken har fått stor og velfortjent offentlig oppmerksomhet. Deres solide arbeid har bidratt til at krenkelser og overgrep av enkeltpersoner er blitt offentliggjort og kjent av fagfolk, byråkrater og politiske myndigheter.» heter det blant annet i jurybegrunnelsen.

Prisen deles ut av Stiftelsen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern.  Fritt ord og Norsk psykologforening støtter prisen.

Det er ikke første prisen de to mottar for arbeidet. For en måned siden vant de nordisk pris for datajournalistikken i «tvangsloggene».

– Det er veldig hyggelig at vi og VG får denne anerkjennelsen. Vi har gjennom arbeidet vårt forsøkt å gi pasienter og pårørende som ikke føler de har blitt hørt tidligere, en mulighet til å fortelle om sine erfaringer og håper vi har vært med på å gjøre psykiatrien litt mer åpen, sier Mona Grivi Norman til VG.

De to har ikke fått innsyn i protokollene til seks helseforetak. Disse er klaget inn for Sivilombudsmannen.

Powered by Labrador CMS