– Vi har ikke det bildet

Det var ikke Erna Solbergs kamera som ble brukt til å ta selfiebilde med journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det var en i pressen som ønsket å ta bildet for egen del.

Det sier statssekretær Sigbjørn Aanes ved statsiminister Erna Solbergs kontor til Journalisten om bildet som ble tatt søndag på Stokmarknes.

Flere reagerte i sosiale medier på at reportere fra NRK, Dagbladet, TV 2 og VG stilte opp på bildet med statsministeren i midten.

Aanes sier at det av bildet fremkommer at statsministeren holder selfiestangen, men sier det ikke var hennes mobil bildet ble tatt med.

– Det var aldri hensikten at det bildet skulle brukes til noe som helst. Vi har ikke det bildet. Det var en privatsak, sier Aanes.

Bildet ble lagt ut i sosiale medier søndag av blant annet Juliane Kravik, som jobber ifølge eget nettsted jobber som frilansfotograf for TV 2 og NRK. Hun har senere fjernet det fra Instagram. På NRK-reporter Ragne Riises Instagram-profil var bildet fortsatt publisert i 11-tiden mandag formiddag.

 

A photo posted by Ragne Riise (@ragneriise) on

– Underlig

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund karakteriserer bildet med Solberg og pressekorpset foran flyet som underlig.

– Folk skal føle seg trygge på at journalister til enhver tid er kritiske til makten og dem som besitter den. Man trenger ikke være fiender av den grunn, men jeg synes inntrykket som skapes her er forvirrende, skriver Løken Stavrum i en SMS, og sammenligner bildet NRKs Anders Magnus tok med Mulla Krekar tidligere i år.

Dagbladets reporter Peder Ottosen og VGs reporter Lars Joakim Skarvøy er blant journalistene som ble avbildet med Solberg. Begge uttaler at de hadde sett Solberg ta mange selfier med folk i løpet av en tredagerstur i Nord-Norge. Derfor foreslo en journalist et lignende bilde med pressekorpset.

– Jeg så på det som en ironisk spøk, og jeg er trygg på at jeg klarer å holde en kritisk distanse til statsministeren selv om jeg er med på et bilde sammen med henne, skriver Ottosen i en epost.

Skarvøy uttaler at Solberg trykket på utløserknappen.

– Men kameraet tilhørte en i pressekorpset, skriver Skarvøy i en e-post. 

– Hva tenker du om kritikken mot bildet?

– For min del synes jeg alltid at konstruktiv kritikk er viktig å lytte til. Det gjelder også i dette tilfellet.

Det er for øvrig ikke første gang journalister tar selfie med statsministeren. Aftenposten har tidligere omtalt en selfie tatt på julebord med Stortingets presselosje der Dagens Næringslivs Kjetil Alstadheim og Bergens Tidendes Tron Strand er avbildet med statsministeren.

Journalisten har vært i kontakt med TV 2s fotograf Juliane Kravik som ikke ønsker å uttale seg om saken, men viser til reporter Geir Håkonsund. Sistnevnte viser, som Ottosen og Skarvøy, til observasjonene av Solberg over flere dager.

– Jeg registrerer kritikken, og ser at inntrykket som skapes kan oppfattes forvirrende. Jeg føler meg trygg på at både jeg og mine kolleger på denne turen klarer å ivareta en kritisk distanse til Erna Solberg og Høyre selv om vi tok et gruppebilde hvor vi også smiler, skriver Håkonsund i en e-post.

Powered by Labrador CMS