LLA-styreleder Øystein Øygarden forteller om opprettelsen av et senter for samarbeidende datajournalistikk.
LLA-styreleder Øystein Øygarden forteller om opprettelsen av et senter for samarbeidende datajournalistikk.

LLA

Vil hente fem datajournalister lokalavisene kan bruke på deling

– Kan være vanskelig for mindre redaksjoner å hente omfattende tallmateriale og drive research, sier LLA-styreleder.

Publisert Sist oppdatert

Styret i Landslaget for lokalaviser (LLA) er i gang med å danne et nytt senter for samarbeidende datajournalistikk.

Det forteller ansvarlig redaktør i Vest-Telemark Blad, Øystein Øygarden, og ansvarlig redaktør i Dølen, Tone Sidsel Sanden, til Journalisten under LLAs landsmøte i Tromsø.

De er henholdsvis styreleder og nestleder i LLA.

– Dette er et prosjekt vi har veldig troa på. Vi skal bruke det neste året på bygge organisasjonen og håper å få det på plass om ett år, sier Øygarden.

De har som ambisjon å hente inn fem datajournalister som kan drive research på vegne av de over hundre lokalavisene rundt omkring i landet.

– Det kommer til å bli servert på et sølvfat slik at lokalavisene kan lage ekstra god og meningsfull journalistikk der de bor, sier Øygarden.

Inspirasjon fra BBC

Styrelederne har hentet inspirasjon fra BBC som selv har en liten gruppe som jobber med samarbeidende journalistikk og som driver research på vegne av lokale aviser ved å sette agendaen for nasjonale saker som er like viktige uansett hvor en bor i landet, forteller Sanden.

– Det kan være vanskelig for mindre redaksjoner å skulle hente omfattende tallmateriale og drive research, særlig i en travel hverdag, sier Øygarden.

Data-journalistene skal ha ulik kompetanse innenfor datareseach, og en styringsgruppe med LLA-redaktører skal møtes jevnlig og velge ulike temaer. Enhver avis vil også kunne komme med egne innspill, ifølge LLA-toppene.

– Et langvarig prosjekt

LLA har allerede god erfaring med lignende samarbeidsprosjekter gjennom «Den store folkevandringen» med NRK og 99 lokalaviser.

– Det var et fantastisk prosjekt som resulterte i mye god journalistikk i lokalavisene, for da fikk de plutselig de samme mulighetene som de større redaksjonene og riksavisene til å drive undersøkende journalistikk av høy kvalitet, sier Sanden.

I etterkant har flere lokalaviser etterlyst flere lignende prosjekter.

– Vi ønsker at dette skal være et langvarig samarbeidsprosjekt med kontinuitet over mange år. Det er det som er målet, sier Sanden.

Nestleder Tone Sidsel Sanden og styreleder Øystein Øygarden under LLA-landsmøtet i Tromsø i april 2023.
Nestleder Tone Sidsel Sanden og styreleder Øystein Øygarden under LLA-landsmøtet i Tromsø i april 2023.

– Hjelpe å knytte kontakt

Tilbudet vil gjelde for små lokalaviser, både uavhengige og konserneide, som er medlem av LLA. Lokalavisene vil også kunne fortsette sine samarbeid med Senter for undersøkende Journalistikk (SUJO), som allerede er involvert i prosjektets planleggingsfase. Videre vil det være mulighet for å samarbeide med flere aktører og riksaviser som gjort tidligere.

Uavhengig av avisenes størrelse, har styrelederne troa på at tilgang på dyktige dataresearchere vil være en styrke og øke kvaliteten på journalistikken deres.

– Det vil også bistå og hjelpe avisene å knytte kontakt med hverandre. Mulighetene her er mange, og vi er veldig entusiastiske på at dette vil resultere i noe som blir kjempebra, avslutter Sanden.

Powered by Labrador CMS