Torbjørn Jagland mener norsk presse har sluppet til Fjordman for lett og vært for lite kritiske mot tildelingen av Fritt Ord-støtte. Foto: Martin Huseby Jensen
Torbjørn Jagland mener norsk presse har sluppet til Fjordman for lett og vært for lite kritiske mot tildelingen av Fritt Ord-støtte. Foto: Martin Huseby Jensen

Jagland tror Breivik kan få spalteplass

Mener pressen har støttet Fritt Ord-tildelingen til Fjordman, og at veien da er kort til Breivik.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er i Dagsavisen torsdag at generalsekretær i Europarådet og leder for Den norske nobelkomité, Torbjørn Jagland, går hardt ut om pressen. Den tidligere Ap-toppen mener pressen ikke har problematisert Fritt Ords tildeling av støtte til bloggeren Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som Fjordman.

– Fritt Ords avgjørelse er blitt støttet av en samstemt norsk presse. Det er i seg selv foruroligende at ingen problematiserer avgjørelsen og tar et annet standpunkt, skriver Jagland i sin kronikk i Dagsavisen.

Uenige

– Det er feil å si det ikke har vært debatt. Så vidt jeg husker var det en svært omfattende debatt om tildelingen, noe det også bør være, sier påtroppende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening til Journalisten.

Heller ikke generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund kjenner seg igjen i kritikken Jagland retter mot mediene.

– Hvilke aviser har Jagland lest? Det første som slår meg er at vi kan ikke ha lest de samme avisene. Jeg har ikke sett én eneste avis som ikke har problematisert tildelingen, om det er på lederplass eller i form av kommentarer, leserinnlegg eller artikler. Flere har vært kritiske, sier Kokkvold til Dagsavisen.

Diskusjon

Valget om å gi diskusjonen rundt støtten til Fjordman spalteplass er et redaktørvalg. Jensen mener det er bra at diskusjonen rundt norske redaktørers valg av redaksjonell linje er bra. Og han mener det burde stilles enda flere spørsmål av den typen.

I sin kommentarartikkel mener Jagland det også finnes grenser for ytringsfriheten. Lenger ut i artikkelen trekker han inn et intervju med tidligere nyhetssjef Gunnar Gran i NRK som stanset intervju med seriemorder Arnfinn Nesset fordi det ikke ga publikum noe vesentlig.

– Det er en vesenforskjell å stoppe et intervju med Nesset og ikke å slippe til Fjordman. Han er så vidt meg bekjent ikke dømt for noen ting, selv om han har ment mye rart, sier Jensen.

Breivik

Jagland mener veien fra å slippe til Fjordman for så å åpne spaltene for massedrapsmannen Anders Behring Breivik kan synes kort.

– Forskjellen er bare at der Fjordman skriver, handlet Breivik. Det er kanskje ikke så lang vei fra at Fjordman får støtte til å publisere sine meninger til at også drapsmannen får mikrofoner til å breie seg i offentlighet.

– Nei, der tror jeg han har feil, i hvert fall på mange år, men jeg tør ikke å angi noe tidsperspektiv. Det er ikke klima for å slippe til Breivik, i hvert fall ikke for å fortelle om sitt ideologiske ståsted.

Powered by Labrador CMS