Yvonne Svae-Grotli forteller at alle artikler som i dag ligger bak betalingsmur vil kunne kjøpes enkeltvis. Foto: Privat
Yvonne Svae-Grotli forteller at alle artikler som i dag ligger bak betalingsmur vil kunne kjøpes enkeltvis. Foto: Privat

Morgenbladet tar 19 kroner per artikkel

Prøver fram til september med løssalg av artikler. Prisene kan bli justert underveis.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mediebrukere har lenge ønsket salg av enkeltartikler digitalt. Først ut med å varsle en slik satsing var Morgenbladet som januar gjorde det klart at de arbeidet med mikrobetaling. Nå er tjenesten lansert.

Morgenbladet forteller om sin journalistikk i løsvekt at systemet de har tatt i bruk er utviklet i Bergen og heter partikkel. Direkte billig blir det ikke å lese journalistikken enkeltvis. 19 kroner er utgangsprisen fra Morgenbladet. Ikke akkurat mikrobetaling.

– Vi er usikre på hva som er riktig pris ut mot markedet, men ønsket å starte med 19 kroner. Vi mener vi leverer kvalitetsjournalistikk og det koster penger. Vi tror markedet vil svare oss på dette og så gjenstår det å se hva svaret blir, sier digitalansvarlig i Morgenbladets markedsavdeling Yvonne Svae-Grotli til Journalisten.

Les også: Fevennen og Aftenbladet tester mikrobetaling

Kjøp med innebygd angrefrist

Hvor stor andel Morgenbladet sittter igjen med, vil hun ikke si og viser til at det fortsatt moms er moms på enkeltartikler og at det er flere aktører involvert som skal ha sin andel.

Betalingen av artiklene er lagt opp til å kunne gjøres med mCash eventuelt med Paypal, forklarer hun. Svae-Grotil håper også på å få på plass en Vipps-løsning i løpet av perioden.

Selvsagt, sier hun, vil det være mulighet til å kunne skru på prisingen.

– Vi baserer oss på tilbakemeldinger fra brukerne. Dessuten er det en angrefunksjon i løsningen som er mulig å benytte i løpet av 30 minutter etter artiklene kjøpes. Brukes denne ber vi om tilbakemelding. Da er det verst å merke seg at pengene ikke blir returnert til bankkonto, men satt inn på en artikkelkonto slik at brukeren kan kjøpe andre artikler.

– Er det ikke en fare for at dere da vil få en del snyltere som hele tiden trykker på angreknappen?

– Nei, vi stoler på at leserne vår ønsker å støtte god journalistikk og så gir det en fin pekepinn, sier hun.

Les også: Gladsaker utløser betalingsvilje hos Aftenbladets leserne

Hun forteller at også Blendle har hatt en slik løsning og at det hos det nederlandske selskapet viser seg at bare en veldig liten andel har benyttet seg av funksjonen.

Det blir mulig å kjøpe alle artikler som befinner seg bak betalingsmuren enkeltvis. Svae-Grotli forklarer at det også vil være mulighet for ulik prising.

I første omgang prøver Morgenbladet ut betalingsmuligheten fram til 1. september for å få innsikt, samt svar på hypoteser de har gjort seg om nettbetaling.

Powered by Labrador CMS