Engin Akyurt / Pixabay
68 prosent av journalistene som mistet livet i fjor, ble drept i forbindelse med den pågående Gaza-konflikten.

Drap på journalister

120 journalister og mediefolk drept i 2023

68 prosent av de drepte har mistet livet i Gaza-konflikten. 

Publisert Sist oppdatert

Hele 120 journalister og mediefolk ble drept i 2023. Det er en økning på 40 prosent fra 2022, da 86 journalister ble drept.

68 prosent av journalistene som mistet livet i fjor ble drept i konflikten i Gaza. Det viser en oversikt International Federation of Journalists (IFJ) publiserte på fjorårets siste dag. 

Siden Hamas gikk til angrep på Israel 7. oktober, har antall drepte journalister steget raskt i takt med Israels bombing av Gaza. Så langt har 75 palestinske, fire israelske og tre libanesiske journalister blitt drept i konflikten. 

– I dag går tankene våre til journalistenes familier og våre kolleger i verdens nyhetsredaksjoner som sørger over kolleger som ble drept fordi de bare gjorde jobben sin, skriver IFJs generalsekretær Anthony Bellanger på organisasjonens nettside. 

I løpet av de siste seks årene er over 600 journalister blitt drept. I ni av ti tilfeller blir ikke gjerningspersonen straffeforfulgt, skriver IFJ. 

De oppfordrer verdens regjeringer til raskt å vedta en internasjonal bindende konvensjon for å beskytte journalisters sikkerhet og uavhengighet.

– Hundrevis av journalister er fengslet, og daglig blir journalister angrepet, slått, fengslet, trakassert og truet. Det er økende trusler mot digital sikkerhet med cyberangrep, hacking, onlinetrakassering, spesielt av kvinnelige journalister, som alle skaper en sikkerhetskrise for nyhetsfagfolk, står det blant annet å lese i forslaget til ny konvensjon. 



Powered by Labrador CMS