Trolig salg av NTB-aksjer

Blir Edda og A-pressen fusjonert, vil det trolig medføre nedsalg i NTB.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I skrivende stund har NTB-gruppen fem større aksjonærer (se faktaboks). Størst er Schibsted med Edda Media like bak. Men om Edda og A-pressen fusjonerer, blir det nye mediekonsernet storaksjonær. Det er ikke sikkert dette blir utfallet.

Les også: Millionoverskudd i NTB

For etter det Journalisten forstår vil det etter all sannsynlighet være slik at det nye selskapet kommer til å selge seg noe ned i NTB.

Negativt flertall

Sammen vil et fusjonert konsern ha en eierandel på over 43 prosent av NTB. Det innebærer at ett selskap kan blokkere alle endringer det ikke er enig i gjennom negativt flertall, som krever 33,4 prosent.

Mye tyder på at denne posten vil bli redusert, selv om det ifølge NTBs styreleder John Espen Lohne ikke er noen eierbegrensninger.

– Som styre er vi opptatt av troverdighet og uavhengighet. Det er viktig at vi også fremover fremstår som uavhengig.

Tidlig, men unaturlig

A-pressens konsernsjef Thor Gjermund Eriksen sier at dette er tema som kan bli drøftet senere og at det ikke er aktuelt ta diskusjonen nå, før en eventuell avklaring rundt fusjonen.

– Men det er ikke naturlig at et selskap sitter med så pass mye større eierpost i NTB enn den nest største eieren.

Knut Falchenberg representerer Schibsted i NTB-styret, som ved en fusjon vil være nest største eier. Han forteller at man ser på saken, men understreker at det uansett ikke er tema før en eventuell fusjon går gjennom.

– Og det er et stykke fram til det.

 

Powered by Labrador CMS