Avisene som er klaget inn er Aftenposten, VG, Fædrelandsvennen, Vårt Land, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Adresseavisen, Dagsavisen og Dagen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ni aviser klaget inn til PFU for MIFF-reklame

– Hvor langt skal ytringsfriheten gå på betalt annonseplass?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

KFUK-KFUM har klaget ni aviser inn til PFU for å ha trykket en annonse fra Med Israel For Fred (MIFF) der det tas til orde for boikott av Operasjon Dagsverk.

De innklagde avisene er Aftenposten, VG, Fædrelandsvennen, Vårt Land, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Adresseavisen, Dagsavisen og Dagen. De anklages for til sammen ti brudd på Vær varsom-plakaten, skriver Medier24.

De påklagede annonsene sto på trykk i september og oktober i forbindelse med at KFUK-KFUM var mottakere av penger fra Operasjon Dagsverk (OD).

Organisasjonen reagerer spesielt på bruken av bilde og omtale av to aktivister på henholdsvis 12 og 17 år som er bosatt i Palestina. I annonsene fra MIFF blir begge jentene nevnt med fullt navn i alle avisene, utenom i Dagen.

Ifølge klagen brukte alle avisene også et lett identifiserbart bilde, unntatt Aftenposten, Bergens Tidende og Adresseavisen.

– Det er måten de to jentene er portrettert på og satt i forbindelse med antisemittisme og terrorisme vi fant uakseptabel, sier Andreas Saaghus i KFUK-KFUM til Medier24.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk forsvarer overfor samme nettsted trykkingen av annonsen, men sier han ønsker debatten velkommen.

– Hvor langt skal ytringsfriheten gå på betalt annonseplass? Vi har funnet det riktig å trykke annonsen i likhet med åtte andre aviser. At det skal rammes av Vær varsom-plakaten, tviler jeg på. Men det blir svært interessant å følge denne svært prinsipielle saken, sier han.

Både VG og Fædrelandsvennen har på sin side beklaget publiseringen.

Powered by Labrador CMS