Aftenposten-kommentator Frank Rossavik stiller spørsmål ved og er kritisk til TV 2s beslutning om nyhetsredaktørens habilitet.
Aftenposten-kommentator Frank Rossavik stiller spørsmål ved og er kritisk til TV 2s beslutning om nyhetsredaktørens habilitet.

Karianne Solbrække

Profilert Aftenposten-kommentator mener TV 2s nyhetsredaktør er inhabil i omtalen av Arfan Bhatti

«Utenfor TV 2 er det liten tvil om at Solbrækkes tidligere forhold til en av landets mest beryktede kriminelle, oppfattes som snodig», skriver Frank Rossavik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Arfan Bhatti er så spesiell at TV 2s nyhetsredaktør burde vært erklært inhabil», skriver Aftenpostens Frank Rossavik i en kommentar mandag kveld.

Kommentaren viser til at nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 hadde et forhold til terrorsiktede Arfan Bhatti for 16 år siden. Det kom frem i en e-post til ansatte i TV 2 i forrige uke, hvor Solbrække selv beskriver forholdet til Bhatti som en tabbe, og beklager.

I lys av Solbrækkes stilling, er det hun som er ansvarlig for kanalens nyhetsdekning når TV 2 omtaler Bhatti. Den straffedømte islamisten er nå i medienes søkelys i forbindelse med masseskytingen i Oslo.

– Har siste ord om publisering

Administrerende direktør og sjefredaktør Olav T. Sandnes bekreftet mandag at Solbrække ikke vurderes som inhabil i omtalen av saker som omhandler Bhatti.

Det har fått Aftenposten-kommentatoren til å reagere. I kommentaren skriver han:

«Hvis en journalist eller redaktør er sammen med en aktiv politiker eller en annen med formell makt, utgjør det selvsagt en binding. Da er vedkommende inhabil i saker der politikeren er involvert. I noen tilfeller inhabil til å dekke politikk overhodet».

Rossavik stiller spørsmål om hvorvidt en straffedømt islamist er et særtilfelle, og om et forhold som var 15 år tilbake i tid kan gjøre en inhabil i dag.

«Mediehus har hierarkisk makt. Nyhetsredaktøren har siste ord om publisering av nyhetssaker, med mindre sjefredaktøren kobles inn. I prinsippet kan altså Solbrække alene ha tatt en beslutning om å publisere en sak. Eller om ikke å publisere».

– Sitter langt inne

Videre skriver kommentatoren at Solbrække burde ha blitt erklært inhabil i saker der Bhatti involveres. Det tidligere forholdet påvirker også habilitetsvurderingen, mener han.

«Ingen med et tidligere forhold til for eksempel Philip Manshaus, ville ha hatt noe ansvar for saker der Manshaus var involvert», skriver Rossavik.

«Utenfor TV 2 er det liten tvil om at Solbrækkes tidligere forhold til en av landets mest beryktede kriminelle, oppfattes som snodig. Det fremstår også som suspekt at forholdet ikke er gjort offentlig kjent av TV 2 eller andre store medier».

Rossavik mener det ikke kan anses som noe grovt overgrep mot Solbrække å overlate redaktøransvaret til andre i saker som omhandler Bhatti.

Les hele kommentaren hos Aftenposten.

Powered by Labrador CMS