Sigurd Allern. Foto: Birgit Dannenberg
Sigurd Allern. Foto: Birgit Dannenberg

Kokkvold: Litt ubetenksomt av Allern

Sigurd Allern intervjuet om toppstillingen i Aftenposten, hvor hans tidligere kone er blant kandidatene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en artikkel på nettsidene til bransjebladet Kampanje blir professor i journalistikk Sigurd Allern intervjuet om hva kreves av en ny sjefredaktør i avisen. Det kommer ikke fram at Allern og konstituert sjefredaktør Hilde Haugsgjerd tidligere har vært gift, og at de har barn sammen.

– Opplyste du Kampanjes journalist om dette?

– Nei, det er en offentlig sak, og det er 30 år siden, sier Allern.

Generelt grunnlag

Professoren gjør det klart at han ikke kommenterte enkeltpersoner, men ble spurt om Aftenposten som avis og hva som kan kreves av kandidatene på et generelt grunnlag.

– Jeg uttalte meg ikke direkte om enkeltpersoner, sier han.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener at mediefolk, enten de er journalister, medievitere eller professorer, bør være ekstremt nøye med å flagge sine mulige habilitetsproblemer. Spesielt med tanke på at mediefolk er veldig opptatt av andres habilitet.

– Jeg vil tro han tar det for gitt at Kampanje og journalisten er klar over at de har vært gift og har barn sammen, og derfor ikke har opplyst om det. Jeg ville nok i hans situasjon ha sagt at dette kan jeg ikke uttale meg om, ettersom én av de interne kandidatene som nevnes er en tidligere ektefelle, sier Kokkvold.

Interne ansettelser

Generalsekretæren viser spesielt til en av uttalelsene til Allern hvor han redegjør for at Aftenposten har en tradisjon for å ansette interne kandidater fra avisen eller eierselskapet Schibsted.

Litt ubetenksomt mener jeg. Det er ikke noen stor sak, men han burde forsikret seg om at Kampanje visste dette, og han burde tatt stilling om han var rett mann til å uttale seg, sier Kokkvold.

Kokkvold understreker at det er opp til Allern selv om han ville gi denne informasjonen, men mener at den hører med i en slik sammenheng.

Ville opplyst

Fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk mener at mediefolk generelt er altfor lite flinke til å opplyse om slikt. Han mener det er pussig at Allern ikke informerte om dette, da mange kjenner til forholdet.

– Jeg ville opplyst det. Så får publikum vurdere dette i lys av akkurat det. Dette er noe som er kjent og som er et rent faktisk forhold. Jeg jeg ville følt meg mer komfortabel hvis mine uttalelser sto i lys av at jeg opplyste om dette.

(Allern og Bodahl-Johansen var kolleger ved IJ fra siste halvdel av 90-tallet til over tusenårsskiftet.)

 

Powered by Labrador CMS