Dømt i retten – blir han felt i PFU?

Følg PFUs vurdering av redaktør Jarle Bentzens mange hatter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag er det klart for nytt møte i Pressens Faglige Utvalg. Journalisten videooverfører som vanlig behandlingen av tre utvalgte saker.

Direkte video fra PFU finner du her.

Denne gangen kan man følge behandlingen av klager mot Smaalenenes Avis, Dagbladet og Aftenpostens nettutgave.

Sendingen starter klokka 09.30.

Redaktør med dobbeltroller

Journalisten har tidligere omtalt striden mellom Jarle Bentzen og Bjørn Drillestad. Bentzen er både administrerende direktør og ansvarlig redaktør i Smaalenenes Avis, og var inntil februar i fjor nestleder i Askim Fotballklubb. Drillestad er tidligere trener i fotballklubben. Bentzen ble i oktober dømt av tingretten til å betale Drillestad 50.000 kroner i oppreisning for ærekrenkelser.

Nå kommer saken også opp i PFU. Konflikten startet i januar 2009. Drillestad kritiserte da Askim Fotballklubb og dens nestleder i en artikkel i Smaalenenes Avis. Bentzen fikk komme til orde som nestleder med saftige karakteristikker av Drillestad i en underartikkel. Fotballtreneren ble blant annet kalt falsk profet og «fotballfaglig uegnet».

I klagen hevder Drillestad innholdet i Bentzens kritikk er i strid med god presseskikk og at han har opptrådt i en dobbeltrolle. Smaalenenes Avis avviser klagen, og viser blant annet til at redaktørens rolle i fotballklubben har vært alminnelig kjent.

Assosiert med kommunister

Nestleder Ola Melbye Pettersen i SOS Rasisme har klaget inn Dagbladet. Han mener seg urettmessig knyttet til den revolusjonære gruppen Tjen Folket.

Dagbladet har i en serie artikler belyst den antirasistiske organisasjonens offentlige støtte, og dens forbindelser med det kommunistiske forbundet. Melbye Pettersen mener avisen har trukket ham inn i saken gjennom en bildemontasje.

Klageren peker blant annet på manglende mulighet til samtidig imøtegåelse og manglende mulighet for tilsvar. Dagbladet avviser klagen, og viser blant annet til at han påfølgende dag fikk klargjøre at han ikke har noe med Tjen Folket å gjøre.

Unøyaktig om Texas-pensum

George Gooding er en amerikansk statsborger bosatt i Norge, og følger nøye med på norsk presses dekning av USA. Han har innklaget Aftenpostens nettutgave for en artikkel om forslag til endringer i skolepensum i Texas. For eksempel skal elevene, ifølge artikkelen, ikke lenger få høre om evolusjonsteorien, og de skal lære at miljøorganisasjoner er en trussel mot individuell frihet.

Gooding mener materialet i artikkelen er bearbeidet slik at det er blitt feil. Aftenposten innrømmer «visse unøyaktigheter», men viser blant annet til at man ikke har ressurser til å kontrollere alle opplysninger fra anerkjente nyhetsorganisasjoner.

Artikkelen er hovedsakelig basert på opplysninger fra Associated Press (AP) og The Independent. Aftenposten la inn lenke til primærkilden, skolestyret i Texas, etter å ha fått en henvendelse fra Gooding.

Dette er alle sakene som behandles i PFU tirsdag:

Sak 090/09 – Bjørn Drillestad mot Smaalenenes Avis

Sak 091/10 – Adv. Vegard Austgulen p.v.a. klient mot NRK

Sak 095/10 – Svein Konstali mot Kapital

Sak 146/10 – Islam Net mot Verdens Gang

Sak 166/10 – Ola Melbye Pettersen mot Dagbladet

Sak 175/10 – George Gooding mot Aftenposten

Sak 185/10 – Kaspar Vigestad mot DagbladetSak 187/10 – Adv. Halvard Helle p.v.a. Mona Høiness mot Kapital

Sak 192/10 – Adv. Halvard Helle p.v.a. Mona Høiness mot Finansavisen

Sak 194/10 – Torstein Viddal mot AftenpostenSak 200/10 – NN mot Østlendingen

Sak 204/10 – Stein Vale mot Aftenposten

Powered by Labrador CMS