Kristine Foss, jurist i Norsk Presseforbund, reagerer på brevet ledelsen ved Universitetet i Bergen har sendt. Arkivfoto: Kathrine Geard

– Dette er en overraskende, egentlig sjokkerende, undergraving av et system fastsatt i lov. Jeg trodde UiB visste bedre

Universitetet i Bergen får sterk kritikk av presseorganisasjonene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et brev til Kunnskapsdepartementet skriver ledelsen ved Universitetet i Bergen (UiB) at de ikke har tillit til at Felles klagenemnd tar korrekte avgjørelser. De mener nemnda for ofte tillater innsyn i taushetsbelagte opplysninger, og karakteriserer avgjørelser som «vilkårlig synsing». Det skriver Khrono.

Universitetsdirektør Kjell Bernstrøm sier til Khrono at de ønsker seg en ny instans med annen sammensetning til å gjøre disse vurderingene.

Dette er Felles klagenemd

  • Felles klagenemnd behandler klager på enkeltvedtak fattet med hjemmel i universitets- og høyskoleloven.
  • Dette er saker om annullering av eksamener, bortvisning og utestenging på grunn av fusk, uskikkethet eller merknader på politiattest.
  • Felles klagenemnd behandler også klager på utdannings-institusjonenes avgjørelser om innsyn.

Dette får presseorganisasjonene til å reagere:

– Dette er en overraskende, egentlig sjokkerende, undergraving av et system fastsatt i lov. Jeg trodde UiB visste bedre, sier jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund til Khrono.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening er heller ikke nådig. Til Khrono sier han:

– Det er bekymringsfullt at en akademisk institusjon, som bør være opptatt av å verne om de grunnleggende prinsippene vårt liberale demokrati er bygget på, nå ser ut til å ville overse de samme prinsippene, fordi de oppleves som ubehagelige for dem selv. Det vitner om svakt utviklet refleksjonsnivå og dårlig demokratisk forståelse.

Universitetsdirektør Kjell Bernstrøm sier til Khrono at UiB inntil videre ikke har mulighet til å kommentere uttalelsene fra Foss og Jensen.

Les hele saken hos Khrono

LES OGSÅ: Rektor beklager formulering. Universitetet snur om mistillit

Powered by Labrador CMS