Debatt:

– Å ta et veivalg på et digitalt landsmøte i mars 2021 er ikke forsvarlig. Et landsmøte er organisasjonens øverste organ. Vi skal vedta politikk. Det skjer ikke i digitale kohorter, skriver Atle Bjurstrøm.
– Å ta et veivalg på et digitalt landsmøte i mars 2021 er ikke forsvarlig. Et landsmøte er organisasjonens øverste organ. Vi skal vedta politikk. Det skjer ikke i digitale kohorter, skriver Atle Bjurstrøm.

Medlemsdebatten: Ta det med ro - en oppfordring til NJs landsstyre

Er det grunn til å revurdere hva en journalist er?

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er etter vår mening det store spørsmålet som reises av medlemsdebatten i NJ, initiert av utvalgsarbeidene igangsatt av landsmøtet i Norsk Journalistlag 2019. Svaret er nei. Og svaret er ja. Og denne kronikken vil forhåpentligvis konkludere litt klarerere enn ingressen.

I NRK har vi i lang tid ført en kamp. En kamp for at en journalist er mer enn en reporter. Og den kampen har vi vunnet! Våre medlemmer er JOURNALISTER. Ingen tvil om det. De jobber under Vær Varsom-plakaten. De har en høy etisk bevissthet som er underlagt en redaktør (redaktøransvaret som beskytter oss alle i vårt daglige virke), og de lever for å levere opplyst, kritisk behandlet informasjon til et publikum som skal være forskånet fra fake news og kjøpt spalteplass.

Er det virkelig vanskelig å forstå hva som er en fri og uavhengig presse?

Nei, det er ikke det. En presse som søker å opplyse et samfunn, fri for bindinger. Det er verdier vi alle kan stille oss bak, som et viktig tilskudd til et demokratisk samfunn.

Men: En fagforening er noe annet. En fagforening er ikke redaktørstyrt. En fagforening skal være garantisten for at mennesker som vier yrkeslivet sitt til god og kritisk informasjonsformidling, har gode og sunne arbeidsvilkår. Da må vi se bredt ut over hvem vi vil favne.

Det har gjort inntrykk å lese kronikker fra begge sider i debatten de siste dagene.

Virkeligheten i 2020 er slik at journalistrollen er sammensatt. I vår klubb har vi medlemmer som brenner for en kritisk og uavhengig presse. Men som i løpet av karrieren sin har jobbet på oppdrag. For for eksempel en kommersiell aktør. For å betale regningene sine. Barnehagegiroen for ungene sine.

Vi tror ikke et øyeblikk at deres etiske bevissthet har glippet i det de tok de oppdraget. Vi tror ikke et øyeblikk at de har gått på akkord med sin tro på den frie og uavhengige presse da de tok det oppdraget. Vi tror hundre prosent på at de har vært bevisst sin etiske standard, selv om de har jobbet på oppdrag. Fordi de tror på det frie ord. Og ville sagt nei om følelsen av ufrihet hadde vært tilstede.

I NRK har vi i mange år hatt en intern kollegial debatt. Skal journalister jobbe med tv-aksjonen? Du jobber på oppdrag. Men skal du slutte å være menneske med ønske om å bidra i det godes tjeneste? Et vanskelig spørsmål, fordi du kan komme i konflikt med deg selv som journalistisk fagperson. Men å slutte å bry deg? Om mennesker i nød? Om sult? Om voldtekt og overgrep i krig? Om plast i havet? I 2020 føles det flaut å si nei til å bidra til å motvirke slike lidelser. Selv om det kan føre til at du møter deg selv i døren som journalist. For hva gjør du hvis du oppdager kritikkverdige forhold som du vet kvalifiserer til et kritisk oppslag?

Vi tror på journalistikken. Vi tror på den enkeltes evne og ansvar til å si fra om noe trenger ekstra belysning i det offentlige rom. Vi tror derfor også på at det er viktig og riktig å debattere medlemsskapskriteriene i Norsk Journalistlag. I NRK har vi mange grupper som er medlemmer hos oss. Vi vet at de har solid innflytelse på hvordan journalistikken vår ser og høres ut hver eneste dag. Selv om flere av dem aldri vil kalle seg reportere, har de betydelig innflytelse på hva vi formidler flere ganger om dagen. De er viktige og spennende tilskudd til journalistikken. Om tittelen er produksjonsleder, regissør, fotograf, produsent eller logger. Eller noe annet.

Men vi tror også på at Norsk Journalistlag skal behandle en medlemsutvidelse med varsomhet. Å ta et veivalg på et digitalt landsmøte i mars 2021 er ikke forsvarlig. Et landsmøte er organisasjonens øverste organ. Vi skal vedta politikk. Det skjer ikke i digitale kohorter. Det skjer når mennesker møtes og utveksler synspunkter. Når vi argumenterer og ikke minst når vi lytter. Til hverandre.

NRKJ Nyheter er NJs nest største enkeltklubb. Bare «slått» av Klubb2 i TV 2.

Gi oss tid. 300 medlemmer trenger tid til å vurdere alle synspunkter og interesser, slik at NJ kommer styrket, ikke svekket, ut av en medlemdsdebatt. Da har vi både ryggrad og sjel i behold når vi skal ruste organisasjonen for en fremtid der alle som ånder for det frie ord, føler seg hjemme.

Svaret på spørsmålet i ingressen er etter vårt syn ja. Ja til å revurdere hva en journalist er. Men ikke på bekostning av det frie ord. Ikke på bekostning av de verdier som har gitt norske medier en særstilling i verden.

Vi må ta dette steg for steg. Og analysere skikkelig hva journalistikk er i 2020 og fremover. For det er ikke det samme som i 1980 eller 1990 eller i 2000. Selv om verdiene er de samme som de alltid har vært. Og som det i grunnen aldri har vært noen debatt om. Men debatten om hvem «vi» er fortjener tid. Det er ikke tid nok til å ivareta alle frem til mars 2021.

#njtoosoon #nj2023

Powered by Labrador CMS