Morgenbladet eies av NHST-konsernet, som også eier blant annet DN. Illustrasjonsfoto: Eskil Wie Furunes
Morgenbladet eies av NHST-konsernet, som også eier blant annet DN. Illustrasjonsfoto: Eskil Wie Furunes

Morgenbladets sluttavtale: Eget punkt om å «ikke uttale seg negativt om hverandre»

– Veldig rart i en mediebedrift, sier NJ-leder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Morgenbladet er i ferd med å fullføre en omfattende sluttpakkerunde, der minst åtte journalister forsvinner fra redaksjonen.

Torsdag 26. september signerte en rekke av avisas mest profilerte og erfarne journalister sluttavtaler.

Journalisten vet at ett av punktene i avtaleutkastet som ble sendt ut, legger opp til at signering medfører at partene avtaler å «ikke uttale seg negativt om hverandre» eksternt.

Dette skjer etter lengre tid med offentlig oppmerksomhet om arbeidsmiljøproblemer i avisa, og opptil flere mistillitserklæringer fra redaksjonsklubben mot ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen.

Partene skal også ha signert på konfidensialitet om selve avtalen, og ingen av Morgenbladet-medarbeiderne vil uttale seg til Journalisten om sluttavtalen.

– Ganske tullete

Leder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag (NJ) rister på hodet over formuleringen. Hun kan ikke selv huske å ha sett noe lignende, men presiserer at hun ikke kjenner alle sluttavtaler som inngås i mediebedriftene.

NJ-leder Hege Iren Frantzen. Foto: Kristine Lindebø
NJ-leder Hege Iren Frantzen. Foto: Kristine Lindebø

– Vi synes uansett det er ganske spesielt med en sånn type formulering. Det er ganske vanlig med formuleringer som gjelder bedrifts- eller børssensitiv informasjon, men at man ikke skal uttale seg negativt til en tredjepart... Det er veldig rart i en mediebedrift. Sånt må vi tåle.

– Er det problematisk at mediebedrifter, som forkjempere for ytringsfrihet, legger slike vilkår inn i avtaler?

– Det er iallfall helt unødvendig, og rett og slett ganske tullete.

– Nokså uvanlig

Redaksjonsklubbleder Jo T. Gaare i Morgenbladet skriver at han ikke har sett punktet selv.

– Men det virker jo som en merkelig ting å ta med i sluttpakker for journalister som lever av og for ytringsfrihet, melder Gaare.

Juridisk fagansvarlig i NJ, August Ringvold, skriver til Journalisten at det er vanlig med såkalte konfidensialitetsklausuler rundt sluttavtaler.

– Derimot er det nokså uvanlig at det lages klausuler som legger føringer på hvordan partene i ettertid skal uttale seg om hverandre, skriver Ringvold.

NJ-juristen påpeker at slike formuleringer i bestemte situasjoner likevel kan være til fordel for begge eller en av partene å ha med i avtalen.

– Standard i NHST

Ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen viser til Helle Øverbye for spørsmål om sluttavtalen. Øverbye er konserndirektør med ansvar for HR og kommunikasjon i eierkonsernet NHST.

– Det er helt vanlig at slike avtaler inneholder en klausul om å ikke snakke negativt om hverandre. Det gjelder i alle bransjer, og mediebransjen er ikke noe unntak her. Denne klausulen er standard i sluttavtaler brukt i NHST Media Group, skriver Øverbye til Journalisten på sms.

Hun understreker at avtalene er inngått frivillig, etter søknader fra ansatte.

– Hvilke konsekvenser kan det medføre å bryte et slikt punkt?

– Jeg ønsker ikke å forskuttere konsekvenser av et eventuelt brudd på avtalen.

Øverbye har ikke besvart Journalistens spørsmål om hva som konkret vil regnes som en negativ uttalelse.

Flere Morgenbladet-journalister med innvilget sluttpakke uttalte seg, om ikke negativt, så iallfall kritisk, om avisas ledelse i intervju med Journalisten torsdag.

– Det er trist å ikke skulle jobbe mer sammen med et fantastisk journalistkollegium, men det er en lettelse å ikke lenger skulle være en del av NHST, sa Marius Lien, mangeårig kulturjournalist i avisa.

Powered by Labrador CMS