– Vi sikrer nå at de aller fleste vil oppleve at lokalavisene vil komme ut som dagsferske i papirutgave i flere år, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ny postlov: Lokalavisene får fire år på seg til digital omstilling

Dale vil levere lokalaviser tre dager i uka.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil endre postloven og levere aviser på døra tre dager i uka. Regningen skal betales av skattebetalerne, men lokalavisene er ikke fornøyde.

I forslaget, som skal behandles i statsråd onsdag, foreslås det å ha utkjøring av post to og en halv dag i uka, altså to dager den ene uka, før det blir tre den neste. Etter planen vil endringen tre i kraft 1. juli 2020.

I dag leverer Posten rundt 15 prosent av landets aviser, noe som tilsvarer 173.000 eksemplarer hver dag. I dag leveres det post fem dager i uka i Norge, men Posten ønsker 2,5 omdelingsdager i snitt på grunn av nedgangen i brevpost.

Forslaget sier at avisleveringen skal skje fast på tirsdag, torsdag og lørdag, da enten av Posten eller andre private aktører. Tidligere fryktet lokalavisene at leveringsdagene ville variere fra uke til uke.

– Avisbransjen har sagt at de ikke kan ha abonnementsstruktur der de bytter dager hele tida. Derfor lander vi nå på en løsning der vi kjøper en fast omdelingsdag tirsdag, torsdag og lørdag. Det betyr at avisene som kommer ut tre dager i uka, kan tilpasse seg de omdelingsdagene og ha en forutsigbarhet på utdeling, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).

Fire år for omstilling

Forslaget er forespeilet å ha en virkning fram til juli 2023. Det betyr at lokalavisene får fire år på seg til digital omstilling.

Det betyr at lesere av aviser som har fem eller seks utgaver i uka, vil måtte belage seg på å få dagens og gårsdagens avis på leveringsdagene, om de ikke kan benytte seg av postboks eller post i butikk når det ikke er leveringsdager. Eventuelt må man flytte abonnement over på digitale flater.

Dale tror det er en tålelig løsning for lokalavisene.

– Vi sikrer med dette at veldig mange vil oppleve at lokalavisene vil komme ut som dagsferske i papirutgave i flere år, og det gir nødvendig omstillingstid for mediebransjen, sier statsråden til NTB.

Han trekker også fram at regjeringen tar sikte på å sette av om lag 10 millioner i støtte til avisene som blir særlig berørt av endringene i postloven for å hjelpe dem med digital omstilling.

Uviss framtid

På spørsmål om hva som skal skje med lokalavisene når perioden går ut i 2023, svarer Dale at det er vanskelig å spå.

– Å spå om framtida er alltid vanskelig. Men vi ser at det digitale skiftet kommer veldig mange plasser. Nå går vi for dette fram til 2023, så får vi gjøre en fornyet vurdering da. Det viktigste er at vi har innrettet dette på en måte som hjelper mediebransjen med digitaliseringen, sier samferdselsministeren.

Han anslår at kostnadene for avisleveringen vil ligge opp mot 250 millioner kroner årlig, og sier det er et viktig bidrag for å sikre mediemangfold.

Omleggingen berører rundt 2.000 ansatte i Posten, poengterer fagforbundet Postkom. De ansatte ber nå om tid og penger til «anstendig omstilling».

– Vårt mål er at færrest mulig skal skyves ut i arbeidsledighet og i tillegg risikerer å miste AFP. Myndighetene og Posten må derfor stille opp for de arbeidstakerne som blir rammet, sier forbundsleder Odd Christian Øverland.

Misfornøyd LLA

Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA) er ikke fornøyd.

– Det hjelper ikke hvor mye ressurser man legger i journalistikken om den ikke når fram til leserne. Post i butikk er fint på Frogner, men det er mange plasser der man må reise langt for å nå post i butikk eller postboksløsninger, sier han.

Hetland stusser over at regjeringen går inn for å kutte i antall leveringsdager for avisene, like etter at den i mediemeldingen ga uttrykk for et ønske om å sluse en større del av mediestøtten til landets lokalaviser.

– Det har kommet en mediemelding som viste at regjeringen vil satse på og styrke lokalavisene. Vi er helt avhengige av at den satsingen også gjelder distribusjon. Vi må tro at det blir gode kompensasjonsordninger og ser med forventning og spenning fram til å se hva forslaget går ut på, sier Hetland.

Opposisjonen raser

SV frykter for lokalavisenes framtid hvis regjeringens forslag blir vedtatt, og viser til at lokalt næringsliv som er avhengig av posten, må finne andre løsninger.

– Regjeringens oppgave er å bygge opp, ikke bygge ned, nasjonal infrastruktur, sier stortingsrepresentant Arne Nævra.

Ikke overraskende stiller også Senterpartiet seg kritisk til forslaget.

– Samferdselsministeren er mye mer opptatt av å spare litt penger enn å bry seg om lokalavisenes kår, enda så sterkt de har advart mot endringene i postombæringa. Det er provoserende at regjeringen syns det er greit å være så inkonsekvente når det kommer til den viktige mediepolitikken, sier mediepolitisk talsperson Åslaug Sem-Jacobsen.

Powered by Labrador CMS