Pressens Faglige Utvalg skal for andre gang behandle klage fra generelsekretær Elin Floberghagen.

«Ingen elsker Bamsegutt»

«Bamsegutt»-saken avgjøres i PFU neste uke

Behandler klage fra presseforbundets generalsekretær.

Publisert Sist oppdatert

Når Pressens Faglige Utvalg samles til møte onsdag 28. februar, skal de behandle klagen på NRKs dokumentarserie «Ingen elsker Bamsegutt», får Journalisten bekreftet fra PFU-sekretariatet.

Klagen kom til ved at generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund brukte sin såkalte initiativrett til å klage inn serien. Vanligvis må klage komme fra direkte berørte parter.

Floberghagen mente NRK hadde brutt minst tre punkter i den presseetiske Vær varsom-plakaten: 2.2 om redaksjonens uavhengighet og om å unngå dobbeltroller, punkt 3.2 om kildekritikk og faktasjekk samt punkt 4.8 om hensyn i omtale av barn.

Fredag 2. februar kunne Journalisten fortelle at NRK selv innrømmet brudd på god presseskikk knyttet til to av punktene; faktakontroll og hensyn i omtale av barn.

NRK beklager

En stor del av diskusjonen rundt den nå avpubliserte NRK-serien handlet om at NRK kjente til, men ikke opplyste om, en gammel sedelighetsdom mot hovedpersonen i serien.

«Hadde vi fortalt om dommen i serien ville vi også gitt publikum et nyansert og mer sannferdig bilde enn det som ble spredd i offentligheten, og dermed ville belastningen på hovedpersonen, hans familie og alle fornærmede i saken fra 1991, blitt mindre. Det beklager vi. Slik historien ble framstilt, var det et brudd på VVP 3.2 å utelate denne informasjonen», står det i tilsvaret signert distriktsdirektør Marius Lillelien.

NRK erkjente samtidig at eksponeringen av sønnen i den portretterte familien ikke i tilstrekkelig grad tok hensyn til konsekvensene medieomtalen kan få for barnet.

Når det gjelder punkt 2.2 om dobbeltroller, er NRK ikke enige i at framstillingen og redaksjonelle valg i serien innebærer et brudd på god presseskikk, skriver de i tilsvaret.

Rask behandling

Floberghagens klage ble sendt 16. januar i år, og ligger dermed an til å få en total saksbehandlingstid på 43 dager.

Det er en rask ferd gjennom PFU-prosessen, sammenlignet med gjennomsnittet:

Journalisten omtalte nylig at behandlingstiden per november i fjor lå på i gjennomsnitt 107 dager fra klage til konklusjon. I 2021 var snittet oppe i 153 dager.

Powered by Labrador CMS