Tidligere statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde i retten tirsdag. Onsdag forklarte hun seg som vitne.

Raste mot at pressen fikk tak i chatmeldinger

– Svært alvorlig, sa Ingvil Smines Tybring-Gjedde i retten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag forklarer tidligere statsråd og statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde seg som vitne i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen.

Tybring-Gjedde og ektemannen mottok et av trusselbrevene som Bertheussen nå er tiltalt for å ha sendt.

I tiden rundt trusselhendelsene hadde Tybring-Gjedde og Bertheussen kontakt, blant annet i en Messenger-gruppe de begge var medlem av.

En rekke meldinger fra gruppen er bevismateriale i saken, og har allerede blitt vist til i retten. Nylig publiserte Filter Nyheter flere enn 300 av meldingene.

I sin innledende og frie forklaring kom Tybring-Gjedde raskt inn på meldingene, og at mediene hadde fått tilgang til dem.

– Jeg har forståelse for at meldingene blir tillagt betydning i retten. Fordi tiltalte en periode var en del av gruppen, og fordi PST har hentet inn bevismateriale. Jeg aksepterer at PST skal ha en viss tilgang, selv om det personlig oppleves som utrolig ubehagelig og vanvittig flaut Men det jeg ikke ikke kan akseptere, er at bevismateriale havner i hendene til mediene, sa hun, og videre:

– Partene har nøye vurdert hvilke meldinger som er nødvendige for å belyse saken. Denne lekkasjen er i mine øyne svært alvorlig. Både fordi det er en invasjon av uskyldige menneskers privatliv, og fordi det kan svekke tilliten til PST. Jeg går ut fra at myndighetene ser seg tjent med å finne ut hvordan dokumentene i denne saken fant veien til pressen.

Senere omtalte Tybring-Gjedde det som at pressen «grafser i private meldinger sendt i en sårbar situasjon».

Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit sa nylig til Journalisten at meldingene tilfører viktig kontekst i saken:

– Dette viser et mye større bilde av hva som har foregått rundt Bertheussen. Det har hittil vært et ganske begrenset søkelys på kun hennes aktivitet opp mot teateret, så vi synes det er viktig å vise hvordan en lang rekke maktpersoner er sentrale i hvordan Bertheussen opptrer offentlig og hvordan debatten arter seg, både rundt «Ways of seeing» og selve truslene, sier Filter-redaktøren.

Powered by Labrador CMS