NJ Vs Bodø Nu. Jon wessel-Aas, Mads Backer-owe Vibeke Lærum. Foto: Marte Vike Arnesen 2023.
NJ-advokatene Vibeke Lærum (i midten) og Mads Backer-Owe representerte to studenter mot avisa Bodø Nu i tingretten, og vant.

Bodø Nu-ankesaken klar for retten

Ny behandling av sitatsak-dommen.

Publisert Sist oppdatert

Oppdatering 22. januar: Saken var først oppført som berammet til april, men har fått endelig dato i mai. 

Bodø Nus anke, etter tingrettsdommen der avisa ble dømt til å betale to journaliststudenter, skal behandles av Borgarting lagmannsrett i Oslo 21. og 22. mai i år.

Studentene Marie Staberg og Embla Viktoria Rostad Lillegaard, som hadde publisert et podkastprosjekt som del av journalistutdanningen ved Nord universitet, gikk til søksmål etter at avisa laget en sitatsak basert på podkasten.

Studentene, med advokathjelp fra Norsk Journalistlag (NJ), mente avisa hadde gått ut over sitatretten og åndsverksloven i saken, og fikk støtte i tingretten. Bodø Nu ble dømt til betale studentene 5000 kroner, samt saksomkostninger på 123.000 kroner.

Journalisten har tidligere intervjuet både studentene bak søksmålet og journalisten bak sitatsaken om situasjonen.

Tingrettsdommen ble umiddelbart omdiskutert, og når det nå brygger til ny behandling har Norsk Redaktørforening (NR) gått inn som partshjelp for avisa.

– NR mener dette er en viktig prinsipiell sak. Det handler faktisk om en hel bransje sin praksis, som hver dag utøves av både NR- og NJ-medlemmer. Dette er en svært svak dom som vi helt åpenbart mener må ankes, har generalsekretær Reidun Kjelling Nybø uttalt til Journalisten.

Powered by Labrador CMS