Journalistikkstudenter ved Høgskulen i Volda skulle vurdere en aktuell sak i forrige ukes hjemmeeksamen.

Bruker søksmålet mot Hamar Arbeiderblad som eksamensoppgave

– Egentlig en skikkelig gavepakke, mener Volda-professor.

Publisert Sist oppdatert

Hamar Arbeiderblad saksøkes for ærekrenkelser, kunne Journalisten fortelle i februar i år.

Avisa trekkes for retten av et lokalt firma etter en artikkel der en misfornøyd kunde står fram og blant annet uttaler «dette må være svindel». Også kunden er saksøkt, i saken som skal opp for tingretten i juni.

Allerede før rettsbehandlingen har saken blitt eksamensoppgave for journalistikkstudenter ved Høgskulen i Volda.

– Sjelden mulighet

I forrige uke fikk andreårsstudentene en kopi av artikkelen til sin sekstimers hjemmeeksamen, med oppgaveteksten: «Hvilke juridiske og presseetiske regler måtte Hamar Arbeiderblad ta hensyn til i denne saken? Mener du Hamar Arbeiderblad holder seg innenfor disse reglene? Begrunn svaret ditt.»

Søksmålet passet bra som case for emnet «JOU 213 - juridiske og presseetiske publiseringsreglar», forteller emneansvarlig, professor Ellen Lexerød Hovlid.

– Vi prøver generelt å bruke aktuelle saker og eksempler i undervisningen, det fenger studentene bedre enn ti år gamle saker, sier Hovlid, og forteller at både «Bamsegutt» og identifisering i Birgitte Tengs-saken har vært temaer for undervisningen dette semesteret.

Det var helt bevisst at eksamensvalget falt på en pågående sak. Da foreligger det ingen «fasit», forteller Hovlid.

– Jeg har laget eksamensoppgave på dette emnet i mange år nå. Det er sjelden jeg har en sånn mulighet til å bruke en sak som pågår, men som ikke er ferdig behandlet i hverken PFU eller rettssystemet. Det var jo egentlig en skikkelig gavepakke.

I retten om en måned

HA-redaktør Katrine Strøm bemerket før helga eksamensoppgaven i et innlegg på Facebook.

«Veldig spent på hvordan 50-60 par unge og friske studentøyne vurderer oss, akkurat én måned før tingretten i Hamar skal ta stilling til første del av oppgaven. Dessverre for etikknerdene blant oss fikk aldri PFU saken til behandling, så del to er fortsatt åpen for fortolkning for ettertiden. Grei ut!», skriver Strøm.

Ærekrenkelsessaken er berammet for Østre Innlandet tingrett 25. og 26. juni.

Powered by Labrador CMS