Debatt:

En dag i november i fjor var jeg i Charlottesville, Virginia. Der hørte jeg et foredrag med fotografen Ryan M. Kelly

NTB-redaktøren forteller bakgrunnen for invitasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dette innlegget ble først publisert på Christina Dorthellinger Nygaards Facebook-side. Gjengitt her med tillatelse.

Siden jeg leder et fotomiljø der hektiske dager råder og felles samlinger med alle ikke kan foregå hver uke, tenkte jeg at å invitere fotografen Kelly kanskje var en mulighet til å skaffe nye impulser. Kanskje kunne han komme til Norge og holde en workshop? Være her en kort periode?

Vi hadde akkurat hatt en workshop med fotografen Odd Andersen i AFP, og folk i NTB fikk mye ut av det. Dette kan være en god mulighet til å gjøre noe litt annerledes, tenkte jeg. Høre en ny stemme. Og det var slik det begynte. Kanskje kunne det også være til glede for andre fotomiljøer, tenkte jeg. Studenter? Frilanserne våre? Nordiske Mediedager? Dokfestivalen? NTB har jo tradisjon for å dele. Jo, det vil mottas positivt, tenkte jeg. Det blir ikke gratis, men det er et initiativ vel verdt forsøket. Tenkte jeg.

NTB har jo tradisjon for å dele. Jo, det vil mottas positivt, tenkte jeg. Det blir ikke gratis, men det er et initiativ vel verdt forsøket. Tenkte jeg.

Jeg er selvsagt klar over at det finnes fotografer som kan inspirere mer. Annerledes. Men det var ikke deres foredrag jeg hørte. Det var Kellys. Og jeg vet at det finnes så mange dyktige fotografer som har dokumentert katastrofer, kriminalitet, krigshandlinger og/eller har tatt flere spektakulære og annerledes bilder. Det vil alltid være noen som er bedre. Mer riktige. Mer populære.

Spørsmålet er om man skal la være å ta initiativ for å unngå at folk blir misfornøyde? Kritiske? Nei, mener jeg. Det skaper i det minste den debatten jeg tror vi trenger. Og det helt uten at den amerikanske fotografen har satt sin fot i landet. Han har ikke tatt et eneste bilde for NTB. Ikke fått arbeidstillatelse en gang.

Hensikten med initiativet er også svært ekstrovert, slik jeg ser det. Det skal løfte diskusjonen rundt nyhetsfotoet og det er DET som i sin tur vil lede til økt bevissthet og andre prioriteringer blant fotografer og ledere. Fritt ord har gitt tilsagn om støtte til en liten del av prosjektet. Langt fra hele.

For NTB er det spesielt to områder som er viktige i jobbhverdagen:

  1. Nyheter
  2. Sport

Kelly har fotografert sport og nyheter. Våre fotografer og han har altså jobbet med de samme områdene. Slik sett er det likt. Og det er et poeng i seg selv. Forskjellen på våre medarbeidere og Kelly er at han har fått en av verdens gjeveste fotopriser - Pulitzerprisen han fikk for beste nyhetsbilde i 2018.

Så det er en stor del av poenget å vise at det går an. NTB dekker demonstrasjoner. Vi dekker nattlige arrestasjoner. Vi drar til Marokko, Moskva og Manglerud - eller hvor enn nyheter som involverer nordmenn måtte ta oss. Plutselig kan det komme en situasjon. Den kommer selvsagt ikke om vi sitter stille hjemme og venter, men det gjør vi heller ikke. Vi rapporterer fra nyheter til medier i Norge og internasjonalt.

Kelly har i flere år jobbet i det som av Reporters without borders i 2017 er kåret til verdens 45. beste land for pressefrihet. USA, styrt av en republikansk president verden aldri har sett maken til. Norge er nummer én på samme pressefrihetsliste. Jeg mener han har noen erfaringer å dele. Hele hensikten er å utveksle erfaringer. Lære av hverandre. Det er det som gjør at jeg mente og mener det er interessant å forsøke en 12 ukers utveksling. Jeg tror ikke det har vært forsøkt før. Det er ikke hensikten at Kelly skal levere bedre enn alle andre. Et delmål med den korte kontrakten i NTB er, i tillegg til debatt, å vise at det kan være mulig for en byråfotograf som dekker nyhetsbildet å ta bilder som vinner priser. Få opp selvtillit og fokus - ha trua.

Et delmål med den korte kontrakten i NTB er, i tillegg til debatt, å vise at det kan være mulig for en byråfotograf som dekker nyhetsbildet å ta bilder som vinner priser.

Men til lags åt alle kan ingen gjera. Jeg er ikke medlem av «Fotojournalistenes pilselag» der initiativet diskuteres bredt. Jeg vil oppfordre flere til å vurdere å komme med sine tiltak. Muligheten til å ta initiativ er der hver eneste dag. Det enkleste er kanskje å fortsette som før på de samme arenaene og stikke hodet frem med kritikk av det som kommer på bordet uten selv å ha noen forslag. Men vi trenger at det skjer mer.

Til de som ikke har noe til overs for dette initiativet: Kom med konkrete forslag og gjennomfør dem! The more, the merryer!

For ordens skyld - Kelly skal være et supplement i NTBs turnus. Ikke fylle en plass alene. Noe annet er ikke mulig.

FØLG DEBATTEN:

Powered by Labrador CMS