Dagens Næringsliv går gjennom to store prosesser samtidig: Omorganisering av redaksjonen og nedbemanning. Foto: Eskil Wie Furunes
Dagens Næringsliv går gjennom to store prosesser samtidig: Omorganisering av redaksjonen og nedbemanning. Foto: Eskil Wie Furunes

Dagens Næringsliv slår sammen avdelinger og tilbyr sluttpakker

Tilbyr sluttpakker med søknadsfrist 13. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagens Næringsliv (DN) skal kutte 30 millioner, og varslet i forrige uke at en stor andel skal gjøres med nedbemanning. Samtidig er avisa inne i en omfattende omorganisering.

Torsdag 19. september holdt DN et nytt allmøte. Avdelingsmøter fortsatte utover dagen.

Ifølge Journalistens kilder kom det i dag blant annet fram at det opprettes en ny, felles avdeling som skal drive med «historiefortelling og livsstil» og inkludere flere av dagens feature-produkter, blant annet D2.

Samtidig deles nyhetsavdelingen opp i «breaking news» og en gravende avdeling.

Det går også ut tilbud om sluttpakker til alle ansatte, med søknadsfrist 13. oktober.

Det er hektisk møtevirksomhet i DN torsdag. Ingen fra avisledelsen har vært tilgjengelig for kommentarer.

Fire hovedavdelinger

Etter det Journalisten forstår skal DN framover ha fire hovedavdelinger: Nyhet (inkludert breaking og graving), meninger, historiefortelling og produksjon/visuell (inkludert blant annet desk og foto og «leserjegere»).

Avdelingen Etterbørs vil forsvinne, melder Aftenposten. Det forteller også Journalistens kilder.

Det er foreløpig ikke klart hva omstruktureringen vil bety for bemanningen av avdelingene, eller produktene de lager.

Sluttpakker og gavepensjon

En intern e-post Journalisten har fått tilgang til, beskriver i detalj innretningen på sluttpakketilbudet de ansatte har ventet på. Medier24 meldte først om sluttpakketilbudet torsdag formiddag.

Ifølge e-posten blir det mulig å få «garantert økonomisk sikkerhet» i mellom 4 og 14 måneder, avhengig av ansiennitet i bedriften.

Selv om alle tilbys å søke sluttpakke, legger DN noen restriksjoner: Ifølge den interne e-posten vil ikke ansatte med «nøkkelkompetanse som må erstattes eksternt» dersom de slutter, få innvilget sluttpakke.

Avisa tilbyr også gavepensjon til ansatte født i 1958 eller før:

«Gavepensjon kan innvilges i perioden fra du er 62 år til 67 år. Gavepensjonen innebærer 20% lønn i tillegg til AFP og øvrige opparbeidede pensjonsrettigheter. De gis i tillegg en engangsutbetaling på kr. 50.000,- dersom du er født i 1958-1956. Dersom du er født i 1952-1955 gis en engangsutbetaling på 100.000,-», beskrives det i e-posten.

Klubbleder Ingrid Bjørklund i Dagens Næringsliv. Foto: Eskil Wie Furunes
Klubbleder Ingrid Bjørklund i Dagens Næringsliv. Foto: Eskil Wie Furunes

Klubben er bekymret

Redaksjonsklubben forteller at den er bekymret for hva nedbemanningen kan bety for produktet.

«Redaksjonsklubben i DN er sterkt bekymret for at en ny nedbemanning vil ramme kvaliteten på produktet. Redaksjonen har bare det siste året mistet 13 medarbeidere, hvorav kun en er erstattet, så vi er allerede hardt presset», skriver klubbleder Ingrid Bjørklund i en e-post til Journalisten.

Klubben påpeker at nedbemanningen gjøres samtidig med den største omorganiseringen noensinne i DN.

«De ansatte er frustrert, med rette, for at det ennå er så mye som er uklart hva gjelder den nye organisasjonen. Mange føler de har et altfor dårlig grunnlag for å fatte en beslutning vedrørende sluttpakke.»

Bjørklund skriver videre:

«Klubben opplever det også som provoserende at det skal tilbys sluttpakker før man har gjort et grundig arbeid med å identifisere alternative kostnadskutt. Vi har forståelse for at det må kuttes kostnader, men synes man begynner i feil ende når man begynner med å kutte ansatte, bedriftens viktigst ressurs.»

Og:

«Det er tross alt de ansatte som skal produsere det innholdet DN skal leve av fremover. Det sagt, så er vi naturligvis glade for at man vil løse en eventuell overtallighet med frivillige sluttpakker.»

Redaksjonsklubben sier videre at andre spørsmål om den nye organisasjonen må rettes til ledelsen som tegner det nye organisasjonskartet. Det er bare det øverste ledernivået og overordnet avdelingsstruktur som er skissert opp så langt, så mange spørsmål gjenstår, påpeker Bjørklund, som opplyser at klubben fortsetter drøftelsene med ledelsen hva gjelder ny organisasjon.

Konsernet henter ut overskudd

Tirsdag gjennomgikk Aftenposten DNs bidrag til eierkonsernet NHST de siste årene. Konsernet har hatt negativt årsresultat mange av de siste årene, mens DN har levert overskudd på mellom 30 og 45 millioner.

Avisa har gitt 172 millioner kroner i konsernbidrag til eierne de siste fem årene, 40 millioner bare i 2018. Det får klubbleder Ingrid Bjørklund til å reagere.

– I etterpåklokskapens lys er det opplagt at konsernet har vært for lite opptatt av å investere i og utvikle DN. De har vært for ivrige etter å investere i andre tapssluk. Det får vi svi for nå, sier Bjørklund til avisa.

Powered by Labrador CMS