Landsstyret i NJ diskuterte torsdag om den foreløpige skjebnen til navne- og medlemsendringer.

Nå er det avgjort:
Navneendring og «ytterliggående» forslag skal ikke stemmes over på landsmøtet til neste år

– For kort tid, sier nestleder Tryggestad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Landsstyret i Norsk Journalistlag (NJ) gikk ikke videre med forslaget mange kalte for «ytterliggående», som åpner for at alle innenfor et redaktørstyrt mediehus, kan bli medlem i NJ.

De mente også det var prematurt å stemme over en navneendring på landsmøtet i mars 2021.

Dette ble enstemmig vedtatt av landsstyret torsdag formiddag.

– Tida fram til mars er for kort til å ta beslutning rundt navneendring og om vi skal åpne for alle som jobber i et mediehus. Vi trenger mer kunnskap og bedre forankring, sa nestleder Dag Idar Tryggestad, som også stiller som lederkandidat på landsmøtet i mars.

NJs nestleder Dag Idar Tryggestad, her på talerstolen på Norsk Journalistlags landsmøte 2019.

Medlemsdebatt

Torsdag diskuterte landsstyret i Norsk Journalistlag (NJ) om og hvilke endringer av vedtekter som skal legges fram for landsmøtet i mars 2021.

NJs vedtektsutvalg har foreslått å endre navn til Medieforbundet, og å endre vedtekter som sier noe om hvem som kan være medlem av NJ.

Torsdag vedtok landsstyret å jobbe videre med det minst kontroversielle forslaget om vedtektsendringer.

Flere medlemmer i landsstyret kom med endringsforslag. Disse skal nå et arbeidsutvalg vurdere, før et nytt forslag skal legges fram for landsstyret i februar 2021.

Se diskusjonen i landsstyret her:

Dette er saken

Vedtektsutvalget foreslo i november å endre vedtektene i NJ, slik at flere grupper kan bli medlem og føle seg hjemme i fagforeninga.

Les utvalgtes forslag her.

I dag er det denne formuleringen som gjelder: «Redaksjonelle medarbeidere, herunder ledere og frilansere som har journalistikk som yrke, kan bli medlem i NJ».

Denne paragrafen ville vedtektsutvalget endre, slik at journalistikk-begrepet ikke ekskluderer noen. De foreslår: «Alle som arbeider med redaksjonelt innhold og alle som bidrar til dette, kan bli medlem i NJ».

Dette stod et samla utvalg bak, og det er dette forslaget landsstyret nå skal jobbe videre med.

Et flertall av vedtektsutvalget ønsket også at formuleringen skulle gå enda lenger, og foreslo dette dissens-forslaget:

«Alle som arbeider i en redaktørstyrt medievirksomhet, samt alle som lager eller bidrar til innhold i redaktørstyrte medier, kan bli medlem i NJ.»

De mente med dette at personer som jobber med for eksempel innholdsmarkedsføring, IT eller administrative oppgaver i en redaksjonell mediebedrift, kan bli medlemmer av NJ.

Vil diskutere videre

Under torsdagens diskusjon var det mange som påpekte viktigheten av at flere føler seg hjemme i NJ, og at NJ må styrke seg i forhandlinger.

Selv om forslaget om at alle i et mediehus skal kunne bli medlem av NJ, ikke ble vedtatt å sende videre til landsmøtet, utrykte mange sympati for forslaget.

Mange mente det likevel må utredes bedre og i større grad forankres ute i klubbene, før det kan legges fram for votering på et landsmøtet.

Flere pekte på at denne jobben kan gjøres fram mot landsmøtet i 2023.

– Dersom vi nå stemmer for å et for radikalt forslag på landsmøtet i mars, vil det føre til at det blir nedstemt og kanskje et krav om å lukke hele prosessen. Det tror jeg vil være veldig uheldig, og vil skje fordi det ikke har hatt lang nok tid til å modnes, sa Kjersti Fikse Ness.

Powered by Labrador CMS