Krasnohorivka, Ukraina Krasnohorivka, Ukraina, 16. februar 2023. På S. Schaatun TV 2
TV 2-fotojournalist Pål S. Schaathun klaget Dagbladet til PFU. Her på oppdrag i Ukraina.

Dagbladet endret artikkel: TV 2-journalist dropper PFU-klage

Nådde minnelig ordning før PFU-behandling.

Publisert

Dagbladet og TV 2-fotojournalist Pål S. Schaathun har funnet fram til en minnelig ordning på PFU-klagen han sendte mot avisa tidligere i år.

Det bekrefter begge parter overfor Journalisten.

Schaathun klaget avisa inn for Pressens Faglige Utvalg etter en artikkel med tittel «TV 2-journalist: Holdt pengeinnsamling skjult», som satte kritisk søkelys på hans tidligere engasjement i ME-saken. 

TV 2 ble senere felt i PFU fordi en artikkel med ME-tematikk, skrevet av Schaathun, ikke opplyste om at han hadde samlet inn penger til ME-forskning før han ble ansatt i mediehuset.

Endret i tittel og ingress

I klagen reagerte Schaathun på at Dagbladet ikke rettet opp i beskrivelser han mente at han kunne dokumentere er feil. Han var selv tydelig på at han aldri holdt ME-innsamlingen skjult for noen.

Dagbladets åpne rettelogg går det nå fram at avisa 23. juni i år endret enkelte formuleringer i både ingress og brødtekst i den første artikkelen fra november i fjor.

Også en formulering i tittelen har blitt endret, fra «TV 2-journalist» til bare «TV 2», uten at dette går fram i retteloggen.

I tillegg publiserte Dagbladet en ny artikkel 23. juni der Schaathun uttaler seg om sakskomplekset. Artikkelen har byline «Dagbladet redaksjonen».

Schaathun mener klagen hans var avgjørende for at avisas journalistikk kunne bli «delvis reparert og lappet sammen til noe som var mer sannferdig»:

– Før PFU-klagen min ble levert, kontaktet jeg Dagbladets nyhetsredaktør (påtroppende ansvarlig redaktør Frode Hansen, red. anm.) i det stille for å be dem endre de mest alvorlige faktafeilene i artikkelen deres om meg, samt å gi meg imøtegåelse på anklagene. Det avviste han. Så meldte jeg saken til PFU, og da ønsket Dagbladet å gjøre disse endringene likevel, skriver Schaathun i en e-post til Journalisten.

– Transparente overfor leserne

Frode Hansen kommenterer i en e-post:

– Vi blir alltid oppfordret av PFU-sekretariatet å ta kontakt med klager for å se om vi kan komme fram til minnelig ordning. Dette er helt normalt, og noe vi naturligvis også har gjort i denne saken. 

Han fortsetter:

– Dagbladet har, uavhengig av dette, vært transparente overfor leserne, gjennom Dagbladets rettelogg, at saken er justert for over en måned siden. TV 2-journalisten ønsket ikke å kommenterte saken da den ble publisert, og henviste til nyhetsledelsen i TV 2. Som vi er åpen om overfor leserne, har vi imidlertid i juni blant annet lagt inn hans kommentarer.

Powered by Labrador CMS