Rune Ytreberg er storfornøyd med å kunne ansette en egen utvikler hos iTromsø.

– Trolig den minste avisa i Norge som ansetter redaksjonell utvikler

iTromsø satser på datajournalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror vi snakker om verdens nordligste databord, og trolig er vi også den minste avisa i Norge som ansetter egen, redaksjonell utvikler, sier iTromsøs Rune Ytreberg til Journalisten.

Ytreberg er redaktør for økonomisatsingen i iTromsø og de nordnorske Polaris-avisene, og forteller om et grep han tror skal sette fart på en hel del.

Avisa utlyser i disse dager stilling som redaksjonell utvikler, og oppretter eget databord: En redaksjonell enhet som skal styrke avisa på datajournalistikk, og konkret hente inn, vaske og analysere datasett for å både finne og presentere saker.

Datakompetansen skal brukes både til daglig journalistikk, til å lage verktøy som journalistene kan ta i bruk og til større graveprosjekter.

Planer klare for graveprosjekter

Ytreberg skal selv være en del av databordet, og lover at en nyansatt utvikler skal få nok å henge fingrene i:

– I 2022 og 2023 kommer databordet til å jobbe med helt konkrete graveprosjekter som vi har planlagt for lengst. Vi har en masse saker som vi skal løse og skrive, sier redaktøren.

Han beskriver at iTromsø allerede har flere journalister som er svært dyktige på innsyn og som jobber systematisk med det.

Og med tid og stunder er håpet å kunne skrive seg på lista når den prestisjefylte Skup-prisen for undersøkende journalistikk åpner for bidrag. Som NRK-journalist vant Ytreberg selv Skup-prisen i 2005 for dokumentaren «Rovfiskerne».

– Vi har en skisse for et ganske stort graveprosjekt som vi har lagt fram for flere Polaris-aviser, og håper de er med på. Får vi det mål i 2022, så sender vi Skup-rapport, sier Ytreberg.

Vil samle interesserte lokalaviser

– Skal man få til god datajournalistikk, må utviklerne sitte i redaksjonen. Derfor er det viktig at lokalaviser har egne utviklere, sier Ytreberg, som også håper iTromsø i løpet av det kommende året kan være med på å starte en samling for nettopp lokalaviser som er interessert i å drive datajournalistikk.

Men først handler det altså om å plassere en egenrekruttert utvikler midt i redaksjonslokalet på Prostneset i Tromsø.

– Vi ser etter en såkalt fullstack-utvikler, som kan jobbe både med å lage databaser og med hvordan det hele skal se ut til slutt. Og vi tror vi tilbyr en spennende stilling. Mange utviklere rekrutteres for å drifte systemer som allerede er i gang. Her får man starte fra skrætsj, jeg tror det er en veldig kul jobb, sier Ytreberg, og avslutter:

– Og så kan vi friste med byens beste utsikt fra kontoret, det skader vel heller ikke.

Powered by Labrador CMS