Narkotwitters avsløringer gjorde at mediene til slutt var nødt til å bry seg, sier Jonas Ali Ghanizadeh.

Twitter-aktivister med Skup-rapport:

– Dette er en jobb journalistene burde klart å gjøre selv

– Rusfeltet er etter vårt syn forsømt av journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Jonas Ali Ghanizadeh er blant Twitter-brukerne og aktivistene bak «Narkotwitter», en løst sammensatt aktivistgruppe på Twitter som ønsker en mer liberal ruspolitikk.

Sammen har de, med Ghanizadeh i spissen, levert inn metoderapport og meldt seg på i kampen om Skup-prisen for arbeidet de har gjort med å rette søkelys mot den ruspolitiske foreningen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

Forsømt av journalister

Narkotwitter har blant annet kunnet avsløre sammenblanding mellom politiet og NNPF, at politiet har gitt penger til foreningen, og at politifolk har brukt uniform på politiske arrangementer.

I kjølvannet av avsløringene kom Rolleforståelsesutvalget som kunne slå fast at det har vært en kritikkverdig sammenblanding.

– Rusfeltet er etter vårt syn forsømt av journalister. Vi har bidratt med dokumentasjon og støy gjennom journalistiske metoder, slik at mediene til slutt måtte bry seg, sier Ghanizadeh om resultatet av arbeidet.

De er flere som har samarbeidet om prosjektet, og avgjørelsen om å sende Skuprapport ble også tatt sammen. Arbeidet deres oppfyller kriteriene til en god Skup-rapport, ifølge Ghanizadeh.

– Det er avsløringer, konsekvenser, vi har i stor grad brukt innsynsbegjæringer, åpne kilder, og vi har analysert og dokumentert, sier han.

– Har vært en blindsone

Litt av årsaken til at Ghanizadeh og Narkotwitter har sendt inn rapporten er å vise at de har gjort et arbeid som i utgangspunktet ikke burde ha falt på dem.

– Det er jo en jobb som strengt tatt mediene og journalister burde ha klart å gjøre selv. Rusfeltet har vært en blindsone, og det virker som at mediene er avhengige av en god tone med politiet, sier Ghanizadeh.

Rolleforståelsesutvalgets rapport var også svært kritisk til hvordan mediene har dekket rusfeltet, og særlig omgangen med NNPF som kilde.

Ghanizadeh mener norske journalister ikke har vært, og ikke er, kritiske nok til virksomhet og praksis i politiet. Nå håper Ghanizadeh at innleveringen av rapporten kan bidra til diskusjon på Skup, om forholdet mellom medier og politiet.

– Og kanskje man kan diskutere om avhengighetsforholdet til politikilder i kriminalsaker gjør at man ikke er kritiske til metoder i politiet. Jeg mener det er mye som tyder på det.

Ikke til Skup

Ghanizadeh jobber til vanlig innen IT, og sier han aktivt prøver å skille jobben fra aktivismen han driver med på fritiden. På spørsmål om han kunne tenke seg å jobbe som journalist, svarer han «kanskje».

– Jeg kunne sikkert gjort en god jobb. Jeg er god på å grave, men jeg er ganske politisk av meg, så å holde meg nøytral og objektiv er det ikke sikkert jeg hadde klart. Men det er andre hos oss som har ønsker og ambisjoner, sier han.

Narkotwitter forventer ingen spesiell heder på Skup, sier Ghanizadeh, og tror ikke bransjen har noen interesse av å gi priser eller diplomer til borgerjournalistikk. Og selv kommer han ikke til konferansen der prisen deles ut.

– Jeg har ingen planer om det. Jeg har ikke noe mediehus i ryggen til å betale den sinnssyke prisen der. De pengene vil jeg nok bruke på noe annet, hvis jeg i det hele tatt har dem, sier han.

Powered by Labrador CMS