En rekke journalister og fotografer hadde møtt opp da fredsprisvinner Dmitrij Muratov landet på Oslo lufthavn onsdag ettermiddag.

Fredsprisvinnerne har ankommet Norge

Forferdet over det tettpakkede programmet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredsprisvinnerne Dmitrij Muratov og Maria Ressa har ankommet Norge. De to landet på vip-delen på Oslo lufthavn onsdag ettermiddag.

Muratov landet først og måtte koronatestes før han kunne gå videre. Et større pressekorps med fotografer og journalister ventet på ham.

Muratov sa at han ble forferdet da han så det tettpakkede programmet for Nobel-arrangementene.

– Forrige gang timeplanen min var delt opp i minutter og sekunder, var under førstegangstjenesten, sa han.

Han hyllet også sin medvinner, Maria Ressa.

– Folk i journalistmiljøet har kjent til Ressa lenge før hun fikk prisen. Avgjørelsen fra Nobelkomiteen var fabelaktig, sa han.

Muratov har med seg et eksemplar av Novaja Gazetas fra da fredsprisen ble kunngjort.

– Gjett hvem som er på forsiden? Det er et stort portrett av Maria Ressa, sa han.

Maria Ressa fotografert på Gardermoen i dag.

Usikkerhet rundt Ressa

– Det er utrolig spennende å være her. Det er veldig kaldt, men føles veldig varmt, sa en hoppende glad Ressa til pressen som hadde møtt opp.

Hun var iført et munnbind med påskriften «Journalism is not a crime».

Ressa takket filippinske myndigheter for at hun fikk reise til Norge. Først fredag ble det kjent at en ankedomstol på Filippinene åpnet for at hun kunne dra.

Ressa mener at det har blitt både vanskeligere og farligere å være journalist.

– Autoritære ledere og spirende diktatorer ønsker at vi frivillig gir opp våre rettigheter. Men da gir vi også opp rettighetene til folket som vi tjener, sa hun.

Etter at tildelingen av fredsprisen ble kjent, har både internasjonal journalistikk og filippinsk journalistikk blitt løftet fram, sa hun.

– Dette er for folket vårt, sa en tydelig beveget Ressa.

Novaja Gazeta-redaktøren på vei inn bilen på Gardermoen.

Nedskalert seremoni

Nobel-sirkuset sparkes i gang klokken 16 i dag. Da avdukes «fredsbenken», som er designet av Snøhetta, foran Nobels Fredssenter. Etter avdukingen er det innlegg fra blant andre Gro Harlem Brundtland.

På grunn av nye smitteverntiltak i Norge som følge av omikronvarianten, vil den tradisjonelle pressekonferansen med fredsprisvinnerne kun holdes digitalt. Det skjer torsdag. Trolig går selve prisseremonien fredag som planlagt.

Nobelinstituttet er i løpende kontakt med helsemyndighetene i Oslo.

Årets markering er likevel et stort steg opp fra 2020, da alle seremonier ble avlyst som følge av koronapandemien. Dermed skal også fjorårets fredspris deles ut denne uken. Den gikk til Verdens matvareprogram, og direktør David Beasley mottar prisen på vegne av organisasjonen.

Powered by Labrador CMS